Svijet
Aktuelno

AMERIKA VIŠE NIJE DOMINANTNA Nekadašnja svjetska sila broj 1 izgubila svoj privilegovani status

Amerika, odnosno SAD više nisu iznad ostatka svijeta – njihov udio u globalnoj ekonomiji prepolovio se usljed snažnog rasta u Aziji, posebno u Kini, ističe Njujork tajms.

Takođe, Kina već ima veću ratnu flotu, ima i vodeću ulogu u hipersoničnom oružju i mogućnost da poveća vojnu proizvodnju ako bude potrebno upozorava američki list.

U tekstu se objašnjava da se Amerika “više ne pozicionira kao samouvereni garant bezbjednosti i supersila, već pokušava da postane partner regionalnih država u njihovoj konfrontaciji sa Kinom”.

Zemlje regiona su posljednjih decenija uspješno razvijale svoje ekonomije i industrije i postale manje orijentisane na američko tržište. Mnoge od njih sebe smatraju posebnim igračima u nastajućem multipolarnom poretku.

Ona na SAD više ne gledaju kao na zaštitnika, već kao na snabdjevača robom(oružjem), uslugama (obukom) i investicijama (nove tehnologije i održavanje opreme).

Njujork tajms navodi da je moć SAD potkopana ratovima u Iraku i Avganistanu, usponom Kine i unutrašnjim podjelama.

SAD nisu ono što su bile prije 20 i 30 godina navodi visoki zvaničnik japanske obavještajne službe, zahtijevajući da ostane anoniman.

– Bez obzira na to ko će postati njihov sljedeći predsjednik, uloga SAD će biti relativno smanjena – zaključuje ovaj izvor američkog lista.

(Srpska info)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button