Kultura
Aktuelno

Danas je VELIKI PETAK, najtužniji dan u hrišćanstvu: Jedna stvar se NIKAKO NE RADI, a ove običaje svaki vjernik treba da ispoštuje

Srpka pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak.

Na ovaj dan po vjerovanju je Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti, gdje je i završio svoj život. Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i za njega se vezuje veliki broj običaja i vjerovanja.

Na Veliki petak Crkva se sjeća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom raspeću – od trenutka kada je Isus izveden pred sud Pontija Pilata, pa sve do momenta kada je skinut sa krsta i položen u grob koji su čuvali vojnici kako bi spriječili da neko ukrade tijelo.

Zbog toga je riječ o najtužnijem hrišćanskom prazniku. Danas se strogo posti, ne pjeva se, ne veseli se, a do Vaskrsa, nedjelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer ona simbolizuju radost, nego se vjernici pozivaju u hram drvenim klepetalima.

Na Veliki petak se u hramovima iznosi plaštanica na posebno ukrašen sto koji simbolizuje grob Hristov, ispred oltara.

U nekim krajevima, običaj je da se vjernici poslije cjelivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Po narodnom vjerovanju ako se u tom trenutku pomole Bogu i pomisle neku lijepu želju, ona će im se sigurno ostvariti.

Danas ne uzimajte igle i eksere… stari kažu, ne valja se! Ovaj dan se naziva i “Raspeti petak”, pa se veruje da danas ne valja dirati oštre predmete da se ne bi “povrijeđivale Isusove rane”. Zbog toga danas obućari i krojači ne rade.

Na ovaj praznik se strogo posti, bez ribe i ulja, čak je poželjno ne jesti ništa, a u kući se ne loži vatra. Strogo je zabranjeno piti vino, jer je ono simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista. Hljeb se nikako ne mijesi. Prema narodnom vjerovanju, ovaj dan je najbolji za kalemljenje voća.

Na Veliki petak se farbaju jaja

Najpoznatiji običaj koji se obavlja na Veliki petak jeste farbanje Vaskršnjih jaja, u kojem učestvuju i zabavljaju se prije svega djeca.

Budući da crvena boja simbolizuje Hristovu krv, upravo ova boja se najčešće upotrebljava. Prvo ofarbano jaje se naziva “čuvarkuća”, boji se u crvenu boju i ostavlja na izdvojeno mjesto godinu dana, da čuva kuću. Prvo jaje od prethodne godine treba da se zakopa u zemlju kako bi bila plodna i donijela sreću domaćinima,

Izvor
Српска инфо

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button