Društvo
Aktuelno

Pljačka banjalučkih osnovaca kroz organizovanje izleta: Za Jaružane 27 KM, a za Mlinsku Rijeku 25 maraka!


Učenici banjalučkih osnovnih škola moraju da izdvoje 27 maraka za jednodnevni izlet u – Jaružanima, mjestu udaljenom nepunih 20 kilometara od Banjaluke! U tu cijenu, kako kažu nezadovoljni roditelji, uračunat je samo prevoz i ulazak u park prirode.

Ništa bolje nije ni sa ostalim „destinacijama“. Prvačići Osnovne škole „Sveti Sava“ na Laušu jednodnevni izlet u manastiru Gomionica platili su nevjerovatnih 18 maraka.

U tu cijenu bio je uključen samo prevoz. Učenici sedmih razreda ove škole su prije desetak dana otišli na jednodnevni izlet u Mlinsku rijeku i ta avantura je svakog učenika koštala – 25 maraka.

“Dajte nekog profesora matematike da izračuna kako je ovo moguće. Ja za 40 maraka dizela mogu otići do Bihaća i vratiti se, a oni uzimaju po djetetu 25 maraka da bi ih odvezli dvadesetak kilometara od Banje Luke. Pa to nigdje nema! Meni nije jasno zašto roditelji to trpe. Imam osjećaj da se ne bi bunili ni kada bi im rekli da moraju da plate 85 maraka za prevoz do Šehitluka”priča jedan od ogorčenih roditelj.

Majka troje djece i odbornik u Skupštini grada Banja Luka Dijana Ješić za GERILU kaže da cijene jednodnevnih izleta naprosto – nisu normalne. Jednodnevni izlet za dvoje djece u Mlinsku rijeku ili u Jaružane, dodaje ona, košta 100 maraka.

“Prevoz je 25 maraka. Ako imate dvoje djece, to je 50 maraka. U tu cijenu nije uračunata ni hrana, ni piće. Djeca nemaju niti jedan sendvič, niti jedan sok. Za 25 maraka oni ne dobiju ama baš ništa. Treba da ponesu dekice, sendiceče, slatkiše, grickalice, sokove. Zaista mi nije jasno zašto su te cijene toliko „naduvane“kaže Ješićeva.

Ako se u autobusu, dodaje ona, nalazi 40 učenika, prevoz iz Banje Luke do Laktaša i nazad iznosi 1.000 maraka što je, kako kaže Ješićeva, suludo. Ona dodaje da nijednom operacijom ne može da se dobije toliki iznos ako znamo da do Jaružana ima 19 kilometara.

“Devetnaest kilometara u jednom pravcu i devetnaest kilometara u drugom pravcu košta 1.000 maraka? Pa ko normalan može da povjeruje u to? I mi sad svi treba da ćutimo na pljačku? Umjesto bojkota roditelji bojažljivo ispituju po grupama da li će ići djeca na izlet. Zanimljivo je da škola na Petrićevcu plaća 27 maraka do Jaružana, a škola iz Nove varoši 23 marke. Kako je to moguće? Jedva čekam da vidim kako će biti sa ekskurzijama i kakve nas cijene čekaju”, kazala je Dijana Ješić.

Načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Nikolić za naš portal kaže da se „izbor turističke agencije kao ponuđača za izvođenje ekskurzije, izleta ili škole u prirodi vrši se na osnovu javnog poziva za izbor turističke agencije kao ponuđača za izvođenje ekskurzije, izleta ili škole u prirodi“.

“Cijena ekskurzije i škole u prirodi po učeniku ne može da prelazi 70 odsto iznosa najniže plate nakon oporezivanja u Republici Srpskoj, dok cijene jednodnevnih ili poludnevnih izleta nisu finansijski ograničene u smislu formiranja cijene”, kazala je Nikolić.

Republička prosvjetna inspekcija, dodaje ona, kontroliše da li su škole pravilno provele propisane procedure za organizovanje i izvođenje izleta, da li su izleti planirani godišnjim programom rada škole, da li je Republički pedagoški zavod dao saglasnost, da li je formirana komisija za izbor, da li je objavljen javni poziv, kao i da li je pravilno izvršeno bodovanje prikupljenih ponuda.

“Republička prosvjetna inspekcija nema ovlašćenja da preispituje cijene po kojima turističke agencije nude svoje usluge za organizovanje izleta”, kazala je Nikolić.

Učenike prvog razreda lauške osnovne škole u Gomionicu je prije nekoliko dana vozio „Žak turs“. Direktor ovog preduzeća Danijel Gaković za naš portal kaže da uprave škola najbolje znaju kako se formiraju cijene za jednodnevne izlete.

“Ja sam relativno nov u tome. Nedavno smo počeli to da radimo. Agencije predlažu cijene, ali ima tu još mnogo stvari koje utiču na cijenu. Najbolje je da to pitate škole ili prevoznike koji to rade godinama, oni sigurno bolje od mene znaju kako se te cijene formiraju”bio je kratak Gaković.

Direktor škole „Sveti Sava“ i predsjednik Aktiva direktora ossnovnih škola u Banjoj Luci Miroslav Popržen ističe da postoji pravilnik na osnovu kojeg se formiraju cijene za jednodnevne izlete. On smatra da cijene koje učenici plaćaju nisu visoke.

“Agencija koja taj vodi djecu na izlet, taj dan „zarobi“ i autobus i vozača. Škola koju vodim angažuje „Žak turs“, jer oni imaju svoje autobuse, pa je i cijena manja u odnosu na druge. Ostale agencije moraju da iznajmljuju autobuse”, kazao je Popržen.

On dodaje da je ulaz u Mlinsku rijeku deset maraka i upravo je to razlog zašto je cijena odlaska u ovom izletište 25 maraka. Ulaz se plaća i prilikom ulaska u Nacionalni park „Kozara“.

“Roditelji gledaju koliko košta autobuska karta do Čelinca, ali to nije sve. Nije to jedini trošak. Najmanja stavka je gorivo. Postoji još mnogo troškova koji nisu vidljivi. Kod nas je odlazak na Kozaru 22 marke, a u drugim školama je 27. Sve zavisi od prevoznika”, istakao je Popržen.

(Gerila)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button