Kultura
Aktuelno

SIMBOLIKA CVIJEĆA NA CVIJETI Vjeruje se da svako ima posebno značenje za ovaj hrišćanski praznik

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas oblježevaju Cvijeti, dan kada je Isus Hrist, kako jevanđelja pišu, sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim.

Tada je narod Isusa dočekao s palminim grančicama i cvijećem, a ovaj događaj se svake godine proslavlja nedjelju dana pred Vaskrs.

Cvijeti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima. O današnjem prazniku se u srpskim krajevima odvajkada vodilo mnogo računa, pa se kod nas praznuju naročito veselo i svečano.

Cvijeti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obilježava Hristov ulazak u Jerusalim. Ovo znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Uskrs jer se praznuje nedjelju dana ranije. Ove godine “pada” 28. aprila.

Praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV vijeka, za uspomenu na posljednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na posljednju nedjelju njegovog života.

Nije isto koje cvijeće berete i poklanjate

Iako je cvijeće na današnji dan nezaobilazan detalj, nije isto koje cvijeće berete ili nekom poklanjate. Evo njegove simbolike na praznik Cvijeti:Margarete – Da budete lijepi i krupni

Dren – Da budete jaki i zdravi

Ljubičice – Da budete mirišljavi i privlačni

Vrbove grančice – Da svi budu napredni i uspješni

Običaji na Cvijeti

U znak sećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvijećem, kod nas je običaj da djevojke i djeca porane i odu da beru cvijeće (odatle i naziv samog praznika). Potrebno je požuriti jer se vjeruje da onaj ko prvi stigne i uzbere cvijet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno vjeruje.

U nekim krajevima Srbije ubrano cvijeće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći. Po gradovima međutim, gdje ljudi mahom žive u stanovima, razvio se običaj da se buketi ipak donose u sobe, potapaju u vodu sa zlatnim i srebrnim prstenjem i da se tom vodom djeca umivaju. Narod kaže, valja se!

U starim danima je u Srbiji bio rasprostranjen običaj da se na Cvijeti cijeli dan šeta okićen cvijećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih djevojkama, a svaki cvijet imao je svoje značenje iz koga bi one mogle da razaznaju udvaračeva osjećanja.

Cvijeti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cvijeće. Prošetajte parkom, opustite se i družite. Srećni vam praznik!, prenosi Žena Blic.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button