Društvo
Aktuelno

BiH u vrhu evropske liste po pomoći dijaspore

Hrvatska agencija Pixsell objavila je info-grafiku u kojoj je nabrojano 10 evropskih zemalja s najvećim učešćem direktnih doznaka u bruto domaćem proizvodu i na trećem mjestu nalazi se Bosna i Hercegovina sa učešćem od čak 10,6 posto.

Riječ je o podacima za 2023. godinu, kada je zabilježen i rekordan iznos diretnih novčanih doznaka u BiH.

Prema prvim najavama, u ovoj bi godini mogle oboriti i nove rekorde, a možda čak i popraviti ionako dobru poziciju na ovoj skali kojoj su ispred BiH jedino još Crna Gora i Kosovo.

Tekući transferi

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući transferi u 2023. godini iznosili su 5,26 milijardi KM i za 307 miliona veći su u odnosu na 2022. godinu.

Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inostranstva, odnosno personalne transfere, odnosi se 3,79 milijardi KM i veće su za 203 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Ostali tekući transferi iznose 1,48 milijardi KM, od čega se najveći dio, u iznosu od 1,36 milijardi KM, odnosi na penzije iz inostranstva.

U 2022. godini ukupni tekući transferi u 2022. godini iznosili su 4,95 milijardi KM i za 598 miliona KM veći su u odnosu na 2021. godinu.

Prehrambeni proizvodi u BiH doživjeli su i najveći rast cijena, a kada se tome doda neusklađenost visine plata s visinom cijena hrane, dolazi se do zaključka kako prosječno domaćinstvo u BiH troši oko 40 odsto za prehranu, dok je taj prosjek u Evropskoj uniji oko 14,3 posto.

Doznake iz inostranstva treba gledati kao na često ključni finansijski mehanizam za različite troškove s kojima su suočene brojne porodice u BiH

(Večernji list) Foto: BN

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button