Politika
Aktuelno

CRNADAK OTVORENO: PDP IMA REŽIMSKOG KANDIDATA, PREDSJEDNIŠTVO JE TAKO ODLUČILO


U intervjuu za Oslobođenje Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak odgovorio je na nekoliko zanimljivih pitanja.

DA LI BISTE SE SLOŽILI SA POJEDINIM MEDIJSKIM NAPISIMA KOJI KAŽU DA SNSD U BANJOJ LUCI IMA DVA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA?

– Smatrao sam da u Banjoj Luci treba da imamo neku vrstu copy-paste politike iz 2020. godine, jer smo tada imali najveći uspjeh. To je bila snažna antirežimska politika, bez ikakvih kalkulacija. Čitava opozicija je bila okupljena oko naših kandidata. Tome smo trebali da dodamo rezultate iz prvog mandata. Predsjedništvo PDP-a se odlučilo za drugačiju strategiju i na to je stavljena tačka.

U nastavku intervjua Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak za Oslobođenje govorio je još o Rezoluciji o Srebrenici i o izbornim zakonima.

Rezolucija o Srebrenici je nepotreban dokument. On neće koristiti nijednom narodu. Ti dokumenti imaju najniži nivo obaveznosti. Neće biti formalno-pravnih i materijalnih efekata. Sve će biti svedeno na kratkoročan efekat. Postoji, naravno, ushićenje kod jednog dijela bošnjačkog naroda, ali to će biti plaćeno dodatnim udaljavanjem svih od svakoga u regionu.

Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže potpredsjednik PDP-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak. On dodaje da nakon usvajanja Rezolucije neće biti nikakvih zahtjeva za odštete niti će doći do kolektivne stigmatizacije Srba.

DODIK JE REKAO DA JE USVAJANJEM REZOLUCIJE POČELO RAZDRUŽIVANJE BIH. KAKO KOMENTARIŠETE TO?

– Stav oko Rezolucije, oko kojeg smo svi manje-više jedinstveni u Republici Srpskoj, treba odvojiti od ove Dodikove najave. Republika Srpska ne smije ništa učiniti da ugrozi svoj status države u državi.

DVOSTRUKO PRIZNANJE

Ja ću sačekati dvije stvari. Prva stvar – da vidim dokument o razdruživanju, jer je rečeno da će on biti upućen poslanicima. Druga stvar – sačekaću da vidim da li je SNSD obezbijedio podršku za taj dokument kod trojke. Ako oni u Skupštinu upute nešto što niko neće prihvatiti, onda to izgleda više kao neka politička igra. Ako oni zaista misle da to ostvare, onda očekujem da barem imaju podršku trojke za to. Ipak, podsjećam da je Narodna skupština Republike Srpske prije tri godine donijela set zaključaka kojima se nalaže imenovanje pregovaračkog tima koji će raditi na sporazumnom razdruživanju Federacije BiH i Republike Srpske. Vidimo da se u parlamentu ne poštuju zakoni, zašto bi se poštovali zaključci?

DA LI JE ODLUKA VLADAJUĆE KOALICIJE DA IZAĐE NA LOKALNE IZBORE PO IZBORNOM ZAKONU BIH IZNENAĐUJUĆA?

– Nije. Priča izbornom zakonu Republike Srpske ima isti algoritam kao i priča o Zakonu o agenciji za lijekove Republike Srpske, Zakonu o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, Zakonu o formiranju vojske i uprave za indirektne poreze. Tu su i odluke o istjerivanju Oružanih snaga BiH iz kasarni, o hapšenju Schmidta, o zabrani djelovanja SIPA, OSA i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske. To je čitav niz zapaljivih akata koji se svode na prazan skup. Ovdje niko neće progutati nikakvu žabu. Da biste progutali žabu, morate imati kičmu, iskren stav i barem neke principe. A ovi nemaju ništa od toga i zato oni neće gutati žabu, nego će nastaviti da se ponašaju u skladu sa ličnim interesima.

DA LI JE ODLUKA VLADAJUĆE KOALICIJE DA IZAĐE NA IZBORE PO IZBORNOM ZAKONU BIH PRIZNAVANJE SCHMIDTA KAO VISOKOG PREDSTAVNIKA?

– Jeste, ali nije to prvo priznavanje. SNSD je prihvatio izlazak na prošle opšte izbore sa nametnutom odlukom o finansiranju izbora. SNSD je prihvatio da njihov partner HDZ uđe u vlast sa nametnutom odlukom u izbornoj noći. SNSD je prihvatio da trojka uđe u vlast i formira Vladu Federacije BiH sa nametnutom suspenzijom Ustava FBiH. Pečat na tu priču je udario njihov ministar finansija dajući saglasnost za finansiranje upravo ovih izbora po CIK-u.

DA LI ĆE OPŠTI IZBORI ZA DVIJE GODINE BITI ODRŽANI PO IZBORNOM ZAKONU REPUBLIKE SRPSKE?

– Uvjeren sam da neće.

DA LI JE IGNORISANJE DODIKOVOG POZIVA NA RAZGOVOR O IZBORIMA I O IZBORNIM ZAKONIMA NAJBOLJI ODGOVOR OPOZICIJE?

– Nemamo s njim šta pričati. Mi imamo različite ciljeve, a kad s nekim imate različite ciljeve, o čemu možete da razgovarate? Naš cilj je slobodna i demokratska Republika Srpska, ekonomski snažna, sa dobrim vezama u svijetu, Republika Srpska u kojoj ljudi uživaju i iz koje ne bježe. I u kojoj institucije ne kontroliše jedan čovjek. A njihova želja je sve obrnuto. Oni isključivo žele Republiku Srpsku kao svoj zabran iz kojeg crpe tendere, konkurse, milione. I kada znate da imate nekog takvog s druge strane, šta ćete sa njim razgovarati?

DODIK JE REKAO DA ĆE POMESTI OPOZICIJU NA IZBORIMA. IMA LI MJESTA TOLIKOM OPTIMIZMU?

– Veoma je teško reći šta će se desiti na lokalnim izborima, jer se mnogo procesa odvija paralelno. Ko god bi sada davao neku procjenu, to bi više bilo nagađanje. SNSD gubi snagu i “nazor patriotizmom” pokušava to da kompenzuje.

UBIJANJE SLOBODE

Narod polako shvata da naši problemi nisu ni u kancelariji OHR-a, ni u Washingtonu, ni u Berlinu, nego su u Republici Srpskoj.

DA LI ĆE ZAKON O STRANIM AGENTIMA BITI USVOJEN UPRKOS VELIKOM PRITISKU I JAVNOSTI I NEVLADINOG SEKTORA?

– Mislim da će oni ići sa tim do kraja. Taj zakon je napravljen za ograničen broj nevladinih organizacija koje njih žuljaju. Oni žele da kontrolišu i da upravljaju sa svima. A ima jedan broj malih kojima ne mogu da naređuju i da upravljaju. Ovo je definitivno zakon koji ubija slobodu, zakon koji ubija kritičku misao, zakon koji ubija transparentnu odgovornost.

Izvor
Oslobođenje

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button