Politika
Aktuelno

Danas u 16 časova GLASANJE O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Njemačka ima uvodnu riječ, debati u Njujorku prisustvuje i Aleksandar Vučić

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.

Njemačka će jedina imati uvodnu riječ na sjednici i tražiće podršku za predloženu rezoluciju o Srebrenici na debati u kojoj će učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za usvajanje rezolucije koja neće biti obavezujuća biće potrebna prosta većina članica – što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

Rezoluciju u kojoj se dešavanja iz jula 1995. godine u Srebrenici kvalifikuju kao “genocid” će predstaviti stalni predstavnik Njemačke u UN Antje Lenderce, koja je bila najaktivnija u antisrpskoj kampanji i u prikupljanju glasova za dokument i, između ostalog, putovala u Keniju i latinoameričke zemlje boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda.

U delegaciji Srbije, osim Vučića, je i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i SAD.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče dokument u kojem ukazuje da je, suprotno odredbama Aneksa četiri, Nacrt rezolucije o Srebrenici sačinjen i dostavljen Generalnoj skupštini UN bez učešća ili odobrenja Predsjedništva BiH i bez ikakvog konsenzusa unutar BiH.

U dokumentu se ističe da Narodna skupština Srpske upućuje protest kao odgovor na poteze preduzete u okviru neformalne grupe država “međuregionalnog jezgra” koja je Generalnoj skupštini UN dostavila konačni Nacrt rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Stalna misija Srbije pri UN apelovala je na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, a prije svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtijeva konsenzus.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.

Poslije više odgađanja, sporna rezolucija bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN od 10.00 do 13.00 časova po lokalnom vremenu, odnosno od 16.00 do 19.00 časova po srednjoevropskom.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button