Politika
Aktuelno

Dodikova nemoć: Na izbore ipak, po Šmitovom zakonu

Da je Izborni zakon Republike Srpske mrtvo slovo na papiru i da nikada neće stupiti na snagu, jasno je kao dan. Očigledno je i da je vlast samo sipala narodu prašinu u oči.

Sve stranke iz vladajuće koalicije u Srpskoj su se prijavile Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a izlaze na izbore po takozvanom Šmitovom zakonu. Jasno je i da je samim tim Milorad Dodik još jednom podvio politički rep i priznao toliko mu mrskog Kristijana Šmita.

Saga oko Izbornog zakona Republike Srpske iznjedrila je i nešto dobro, a to je istina. Ogolila je moć odnosno nemoć Milorada Dodika. Koliko god se busao u prsa, Dodik je ipak na kraju podvio rep.

„Ta prijetnja dovede se do usijanja svaki put i na isti način se zloupotrijebi Narodna skupština Republike Srpske, koja je postala instrument u rukama jednog čovjeka. Podignu se tenzije, politička temperatura se podigne do samog usijanja, otvori se pitanje nekih novih sukoba, a da zaprijeti osamostaljivanjem, mirnim razlazom, secesijom. Ovog puta smo dobili prećutno priznanje visokog predstavnika Kristijan Šmita koga vlast prije nije prihvatala kao legitimnog. To je ono što se dešavalo i ranije. U retoričkom smislu on će nastaviti i dalje da se ponižava, ali se njegove odluke sprovode.“, poručuje Tanja Topić, politička analitičarka.

To je izgleda i bio krajnji cilj s najavama da će Republika Srpska sprovesti izbore po svojim pravilima.

„Teško je bilo očekivati da su bili neupućeni ili naivni na šta će sve ovo ispasti. Ovo je vjerovatno bila samo kupovina vremena. Htjeli su sebi da daju na važnosti u toj nekoj političkoj trgovini i učvrstili svoje pozicije, što već decenijama i rade. Tako da čisto sumnjam da otpočetka nisu znali u kom pravcu će sve ići.“, poručuje Mladen Bubonjić, komunikolog.

A desilo se ono što se i očekivalo. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u propisanom roku donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2024. godine. A sve stranke su prijavile izlazak na izbore upravo tom istom CIK – u BiH. Reklo bi se sve da ide po ustaljenoj šemi, osim činjenice da je Republika Srpska donijela svoj Izborni zakon Republike Srpske, koji još nije stupio na snagu, niti se zna kada će i da li će uopšte.

„Izborni zakon Republike Srpske usvojen je upravo ovdje, u Narodnoj skupštini RS krajem aprila ove godine. Vlast je tada tvrdila da će sprovesti izbore po sopstvenim pravilima te da neće prihvatiti Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Međutim, ubrzo je postalo jasno da od svega toga nema ništa.“

„Pa bilo je previše sličnih situacija u kojima i neke stvari koje je donosila i Narodna skupština, odnosno politički vrh Srpske, nisu dovedene do kraja. Dalo se naslutiti da će tako biti i sa Izbornim zakonom RS.

Letvica se nekako dizala sve više i više, pa je bilo mišljenja da bi se ovog puta možda moglo ići do kraja, ali se ponovo potvrdilo to da vlast radi po istoj matrici. Pređu ljestvicu, pa se vrate i dođu do nekog nivoa i to održavaju tako da se opet može izazvati kriza, tenzije, padove i uspone.“, kaže Vladimir Šušak, novinar.

Odluka svih političkih partija u Republici Srpskoj da na predstojeće lokalne izbore izađu po tzv. Šmitovom izbornom zakonu ponovo je otvorila i pitanje ko su izdajnici, a ko patriote. Izlazna strategija SNSD – a je opet bila prebacivanje loptice odgovornosti na opoziciju.

Nedavni poziv na konsultacije svih političkih partija iz Srpske oko toga da li će se na izbore izaći po “Šmitovom” ili “Dodikovom” zakonu, političke stranke iz opozicije su bojkotovale.

(BN) Foto: BN

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button