Politika
Aktuelno

EU izvještaj o BiH: Posebna kritika vlastima Srpske

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, objavio je Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava i demokratije u svijetu za 2023. godinu.

Dio koji se odnosi na BiH upozorava između ostalog na nazadovanje kada je u pitanju garancija slobode izražavanja u Republici Srpskoj, ukazuje na neophodnost sprovođenja izbornih reformi, te naglašava potreba ispunjavanja 14 prioriteta koje je pred lokalne vlasti stavila Evropska komisija.

Upozorava se i na politički uticaj pod kojim se nalaze javni emiteri.

Politički pritisci i zastraživanje

– U julu 2023. godine, u Krivični zakon Republike Srpske ponovo su uvedene kazne za klevetu, što ozbiljno utiče na slobodu izražavanja i medija i predstavlja veliki korak unazad.

Politički pritisci, zastrašivanje i uznemiravanje novinara, uključujući fizičke i verbalne napade, nastavljeni su i u 2023. godini bez odgovarajućeg institucionalnog odgovora. Javni emiteri su i dalje pod političkim uticajem, i u neizvjesnim finansijskim uslovima – navodi se u izvještaju, prenosi Avaz.

U dokumentu se podsjeća kako je u septembru 2023. godine, Narodna skupština Republike Srpske usvojila u prvom čitanju Nacrt zakona kojim se grupe civilnog društva označavaju kao strani agenti, istakavši kako bi njegovo potpuno usvajanje bi predstavljalo veliki korak unazad.

Prijedlog ovog zakona je, podsjetimo, juče povučen sa dnevnog reda Narodne skupštine Republike Srpske.

(BN)  Foto: BN

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button