Svijet

Francuzi u drugom krugu biraju novi sastav parlamenta

 – U Francuskoj su jutros u 8 sati otvorena biračka mesta za drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora.

Nedelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove može da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora, a procene i rezultati biće saopšteni od 20 časova, prenosi BFM TV.

Vreme zatvaranja biračkih mesta varira, a kako navodi sajt service-public.fr biračka mesta trebalo bi da budu zatvorena u 18.00 časova, ali svaka prefektura može izdati uredbu kojom može ranije ili kasnije da se utvrdi termin zatvaranja biračkog mesta, pa je tako, na primer u velikim gradovima često moguće glasati i do 20.00 časova.

Zbog vremenske razlike, glasanje u prekomorskim departmanima i teritorijama Francuske se može održati i nekog drugog dana, pa je tako u San-Pjer-et-Mikelon, San-Bartu, San-Martinu, Gvadalupi, Martiniku, Gvajani i Francuskoj Polineziji glasanje već održano juče, kao i glasanje za Francuze koji žive u Americi, prenosi BFM RMC.

Birači širom Francuske i prekomorskih teritorija glasaće za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja, preneo je ranije AP.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka “Preporod” francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.

U nedelji između dva kruga izbora, stotine centrističkih i kandidata levice povuklo se iz trke kako bi povećali šanse svojih umerenih rivala i pokušali da spreče pobedu kandidata RN.

(Tanjug)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button