Politika
Aktuelno

Ističe rok: Nezavisnih kandidata u BiH je sve manje

Za učešće na lokalnim izborima u oktobru ove godine prijavilo se 148 nezavisnih kandidata, što je znatno manje nego što je bilo na lokalnim izborima 2020. godine kada su 262 nezavisna kandidata bila u trci za fotelju načelnika, gradonačelnika ili lokalnog odbornika.

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da smanjenje broja nezavisnih kandidata govori da je i među njima porasla svijest da pored disciplinovane stranačke vojske i “jakih cifara” teško mogu da nađu svoje mjesto.

“Šanse nezavisnih kandidata su na nivou statističke greške, ogromni ulozi su za njih nedostižni, a nemaju stranačku mašineriju koja bi na terenu odradila posao za njih”, rekla je Topićeva.

Inače, od 148 nezavisnih kandidata, koliko ih se prijavilo, pitanje je koliko će njihovih kandidatura na kraju biti ovjereno. Rok do kojeg Centralna izborna komisija BiH mora ovjeriti kandidature ističe 8. juna.

Kolika je razlika, prije svega u novcu, između političkih partija i nezavisnih kandidata, možda najbolje govori podatak da su političke stranke CIK-u nakon izbora 2020. godine podnijele finansijski izvještaj i iskazale troškove izborne kampanje u iznosu od 5,5 miliona KM, dok su nezavisni kandidati prijaviti troškove od “svega” 61.752 KM, dok su kandidati sa lista nezavisnih kandidata troškove izborne kampanje prijavili u iznosu od 3.850 KM.

“Moj motiv da se kandidujem je moje radno iskustvo i okruženje u kojem živim. Sve što gledam me ponukalo da se prijavim i smatram da imam određene reference i da svoje iskustvo mogu da primijenim za dobrobit ljudi u Derventi. Na ljudima je da odluče kome će dati svoj glas, a kad krene kampanja, ponudiću im ono što ja mislim da je dobro i da treba raditi”, rekao je Mile Tadić iz Dervente.

Inače, Tadić će, kao nezavisni kandidat, ići u trku za gradonačelnika Dervente, a za tu poziciju svoje kandidature već su istakli Igor Žunić, aktuelni šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vlado Kovačević, kojeg je kandidovao SDS.

(Nezavisne)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button