Politika

Kako je Stanivuković kupio lojalnost dijela kluba odbornika PDP?!

Draško Stanivuković će ostati upamćen kao jedini gradonačelnik kojem se Klub odbornika raspao. Od 7 odbornika sa početka mandata, ostalo mu je 4. Milko Grmuša, zvanično jeste član Kluba odbornika PDP-a, ali jasno i nedvosmisleno pokazuje protivljenje politikama koje provodi Draško Stanivuković u saradnji sa Miloradom Dodikom. Ranije su iz kluba izašli Dijana Ješić i Nemanja Kondić koji su se priključili Narodnom frontu Jelene Trivić.

Ostao bi Draško Stanivuković i bez ostalih odbornika da ih nije nečim “kupio” i “podmazao”. Krenimo redom…
Dragan Milanović, direktor Remax-a, zvanično je bio sponzor nebrojeno događaja u Gradu i reklo bi se na prvu da više gubi nego što dobija. Od uglednog privrednika postao je poznat kao potrčko Draška Stanivukovića i osoba koja vadi vruće kestenje iz vatre kad god gradonačelnik zaglibi negdje. Osim subjektivnog osjećaja moći i kretanja u krugovima poznatih i moćnih ljudi, Milanović preko Remax-a bilježi nagli rast prodaje stanova u novoizgrađenim zgradama, a očigledno je imao prste i kod pokušaja izmjene regulacionog plana na Kupusištu gdje je Stanivuković umjesto vrtića htio da gradi neboder od deset spratova, pa se poslije pritiska javnosti povukao.

Jovo Savanović, stari PDP-ovac, kojem će se, izgleda, omaknuti najveća želja da obnovi mandat u Gradakoj skupštini. Nije u planu da bude u prvih pet na listi Stanivukovićevog PDP-a, jer ta mjesta Stanivuković čuva za pridošlice iz SNSD-a u vidu svojih savjetnika. Jovo je odlično iskoristio svoje članstvo u PDP-u, jer je uspio zaposliti sina na tri plate – u Komisiju za koncesije BiH, neki radio u vlasništvu Igora Crnatka i u Gradski odbor PDP-a, gdje prima priličnu nadoknadu od Stanivukovića. Ženu je, za vrijeme mandata Stanivukovića, zaposlio u Akvanu. On sam radi kao tehnički direktor u Glasu Srpske, sudski vještak iz grafoskopske struke i odbornik je u Skupštini grada. Dakle, porodica Savanović prima 7 plata. Zašto je onda Jovi toliko bitan novi mandat? Pa valja se na Manjači hvaliti da je postao bitan.

Krsto Golijanin, odbornik koji se vrlo rijetko javlja u Skupštini grada, a kada se javi, onda je to na nagovor Stanivukovića, kako bi odbranio njegov lik i djelo. Krsto je takođe dugogodišnji član PDP-a, koji je uspio, preko stranke, jednog sina da zaposli u BHDAC, dok za drugog sina ima obećanje da će ga uskoro zaposliti. Za Željezničar, klub u kojem radi, uspio je da obezbijedi neka sredstva iz budžeta grada, a koja prvobitno nisu bila planirana. Kada zaškripi s novcem, tu mu velikodušno uskoči Nebojša Drinić, zvani Drina trećina. Obnova i njegovog mandata je upitna, jer ni za njega nema mjesta u prvih pet. Iako pokazuje odanost Stanivukoviću, očigledno mu se ne uvlači dovoljno za neko od čelnih mjesta na listi.

Smiljana Moravac Babić, žena koja je mjesto na listi na prošlim izborima dobila tako što je napisala knjigu o Stanivukoviću, što mu je poklonila kap krvi, i što je rekla da je spremna i da se skine u Skupštini grada ako to od nje zatraži Stanivuković kako bi se napravio neki skandal i skrenula pažnja sa bitne teme. Žena koja je u kasnim šezdesetim izlazila sa Stanivukovićem i njegovim drugarima, te se opijala i plaćala im cehove, dok su se oni njoj smijali iza leđa i pravili skečeve s njom, slikajući je sa kačketom Porn Hub i dijeleći to između sebe. Smiljanu će u prvih pet na odborničkoj listi, najvjerovatnije, zamijeniti Adriana Basara, koja je mlađa varijanta Smiljane. Za kompenzaciju, Smiljana je dobila nekoliko novih slučajeva i posao za snahu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Smiljana sa posebnim kačketom

Stanivuković je, ipak, imao sreće. Uspio je da zadrži 4 sigurna odbornika, koji ga nisu mnogo koštali u poređenju sa onim koliko plaća odbornike skupštinske većine kada želi da mu prođe neka tačka.

Stanivukovića su napustili oni koji nisu htjeli da budu dio njegove političke izdaje i simbioze sa Miloradom Dodikom, dok su oni koji su ostali s njim svega toga takođe svjesni, ali su im draže privilegije koje im je omogućio Stanivuković nego politička principijelnost. U tom pogledu najveću žabu je progutao Dragan Milanović, koji je u politici već dugo i uvijek je bio na strani onih koji su protiv Dodika, a sada je zarad interesa i on prihvatio Draškovu političku izdaju.

Pijemont tim

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button