Politika
Aktuelno

Kako SNSD prodaje gradsko zemljište u Trebinju

Dvostrukim aršinima vodi se rukovodstvo grada Trebinja kada u zavisnosti da li prodaje ili otkupljuje zemljište formira cijenu istog. Kada grad Trebinje prodaje zemljište u svom vlasništvu dogovorena cijena je oko tri puta veća nego kada zemljište u istoj zoni otkupljuju?!

Tako je grad Trebinje zemljište u svom vlasništvu prodavao po 404 KM, dok kao korisnik eksproprijacije građanima za zemljište u istoj zoni nudi 150 KM?! Dio vlasnika zemljišta je odlučio da svoja prava potraži sudskim putem, a zastupa ih advokat Din Tešić koji tvrdi da je određen broj vlasnika zemljišta već doveden u zabludu i oštećen od strane Grada Trebinja jer su već prodali svoje zemljište po cijeni koju im je rukovodstvo Grada Trebinja predstavilo kao najveću.

Iz opozicije poručuju da su navikli na ovakve stvari i da bi začudili tek ako bi Grad Trebinje na čelu sa gradonačelnikom Ćurićem uradio nešto u korist građana.

U samom centru Trebinja, u naselju Luč, Grad Trebinje kroz proces eksproprijacije zemljišta u svrhu izgradnje lokalne infrastrukture, od vlasnika zemljišta na pomenutoj lokaciji otkupljuje zemlju po znatno nižoj cijeni od tržišne vrijednosti, dok je zemljište u vlasništvu grada u istoj zoni lokalna vlast prodavala  po znatno većoj cijeni od one koju su kao korisnici eksproprijacije ponudili vlasnicima zemljišta.

U Zakonu o esksproprijaciji stoji da se vlasniku zemljišta koje se ekspropriše mora ponuditi tržina cijena predmetnog zemljišta. Advokat Din Tešić koji zastupa dio vlasnika zemljišta na pomenutoj lokaciji koji su odlučili da svoje pravo potraže sudskim putem kaže da u cijeloj priči ima posla za Tužilaštvo izražavajući sumnju da se vrijednost zemljišta smanjuje u sponi sa organima vlasti.

“Po meni, tu ima jedan veliki element dovođenja u zabludu prilikom zaključenja sporazuma jer se morala utvrditi tržišna vrijednost jer naposljetku i pred Sudom sada kada smo pokrenuli postupke eksproprijacije, desilo se da su iste sporazume predstavili kao tržišne što nisu. U velikom broju predmeta se uopšte ne radi vještačenje o tržišnoj vrijednosti već samo ponuda, pa ako se ne slažete idite na sud.

Po meni se ta tržišna vrijednost mora pravilno utvrditi pred Republičkom upravom. U sudskom utvđivanju tržišne vrijednosti smo podnijeli zahtjeve da nam Republička uprava dostavi prosječne tržišne cijene na tom lokalitetu, gdje nam je Republička uprava dostavila i Ugovore i određene podatke da se čak ide skoro do 600 KM po metru kvadratnom na tom dijelu prve zone, u gradu Trebinju”, kaže advokat Din Tešić, pravni zastupnik vlasnika zemljišta koji su odlučili da svoje pravo i prodaju po tržišnoj vrijednosti potraže sudskim putem.

Iz trebinjske opozicije poručuju da se u ovom slučaju radi o još jednoj u nizu manipulacija kroz koje vlast kupi kajmak, a građani ostaju kratkih rukava.

”Ukoliko rukovodstvo ovog grada prodaje zemljište koje je u vlasništvu grada po cijeni od preko 400 KM, a u istoj toj zoni, za otkup zemljišta građanima nudi 150 KM, šta je to drugo nego manipulacija?! Ista stvar se događala i sa dijelom zemljišta kod priobalnog područja, za koje su pokušali da nam podvale priču da je to zemnljište prodato bez njihovog znanja, a ja definitivno tvrdim da oni definitivno nisu neupućeni.

Zato bih poručila građanima Trebinja koji u svom vlasništvu imaju zemljište za koje se nudi otkupnina, da se prvo dobro posavjetuju prije nego što prihvate prvu ponudu jer je evidentno da mogu dobiti mnogo bolju cijenu nego što im je ponuđena”, rekla je Milica Radovanović, predsjednik Gradskog odbora Srpske demokratske stranke u Trebinju.

“Ja bih se zaista začudila da imamo jednom situaciju u ovom gradu da vlast radi nešto u korist građana bez da ta ista vlast nema svog ćara u svemu tome. Ovdje očigledno imamo jednu jasnu situaciju gdje krupni kapital što bi rekao naš narod kupi kajmak i uzima veći dio dok narod ostaje kratkih rukava. Dakle, ovdje se ne radi o da kažem nekoj krađi od 10-15 posto već je ovdje u pitanju 300%. Prekršen je Zakon o eskproprijaciji, u kome se baš govori ovo što sam navela, dakle Član 54, stav 2. Što se mene tiče, ovdje bi i Policija i Tužilaštvo imali itekako posla, ali vidjećemo koji je epilog svega toga”,  kaže Dajana Milišić, šef odborničkog kluba liste Za pravdu i red u Skupštini Grada Trebinja.

Na zvanični mejl Gradske uprave Trebinje, uz naznaku da su pitanja upućena gradonačelniku Mirku Ćuriću, poslali smo dopis, ali iz Gradske uprave Trebinje nismo dobili nikakav odgovor.

Izvor
BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button