Politika
Aktuelno

Milan Kovač dao pare sam sebi

ŠIPOVO – Lovačko udruženje „Tetrijeb“ iz Šipova održalo je u februaru ove godine „43. tradicionalnu hajku na vuka“ koju je finansirao načelnik opštine Milan Kovač (SNSD), koji je ujedno i predsjednik ovog udruženja.

Hajka je održana 17. februara i to, kako stoji na Fejsbuk profilu ovog udruženja, uz pomoć opštine Šipovo, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Lovačkog sasveza Republike Srpske i Šumskog gazdinstva “Gorica” iz Šipova.

“Hajka je okupila oko 700 lovaca iz regiona i inostranstva. Svi posjetioci su imali priliku da na lijepom vremenu uživaju u planinskim predjelima našeg kraja, a i da vide obilje srneće divljači, kao i divljih svinja. Iako je vuk bio pristan u terenu, a pogon izuzetno kvalitetno odrađen, odstrel je izostao. Ipak, odstrel nije ni bio u prvom planu”, navodi se u objavi LU „Tetrijeb“.

Spisak onih koji su finansijski pomogli hajku je podugačak, a na prvom mjestu se nalazi upravo Milan Kovač, i to u dvostrukoj ulozi – kao predsjednik Udruženja i kao načelnik opštine. Kovač za eTrafiku kaže da nema nikakvog sukoba interesa u ovom slučaju.

“Mi podržavamo sve organizacije. Podržavamo ribolovce, lovce, džipadžije, motoriste, Islamsku zajednicu, crkvenu opštinu. Svima dajemo. Postoje budžetska sredstva za nevladin sektor i te pare dobijaju svi koji ispune uslove“, rekao je Kovač.

Na drugom mjestu „mecana“ nalazi se predsjednik SO Šipovo Mirko Savičić. Odbornik Narodnog fronta u SO Šipovu Milan Plavšić kaže da Kovač nije mogao doznačiti „Tetrijebu“ opštinska sredstva, jer para za tu namjenu u budžetu – nema.

„Zaista ne znam koliko je to udruženje dobilo para i iz kojih izvora. U budžetu za to nije bilo sredstava. Ne znam odakle je Kovač, koliko i kako dao te pare. Te pojedinosti ne dobijamo u dokumentu o izvršenju budžeta. Skoro smo razmatrali izvještaj o budžetu i toga tamo nema“, istakao je Plavšić.

Damjan Ožegović iz „Transparency International“ BiH kaže da, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa Republike Srpske, izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja, ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 maraka.

„Možda u ovom slučaju nije pređena pomenuta cifra pa nije riječ o zakonskom sukobu interesa, ali se svakako može reći da je upravo to u pitanju, jer je načelnik Šipova sam sebi dodijelio pare. Pitanje je kakva je bila procedura. Ako je novac uplaćen direktno od strane načelnika, onda je to klasični sukob interesa. On i odobrava i troši“, kazao je Ožegović za naš portal. eTrafika

Izvor
Capital.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button