Politika

Mladen Ivanić: Dodik je izgubio zadnja dva izborna ciklusa. Nije imao podršku građana

„Izgubio je dva izborna ciklusa“

“Oni koji poistovjećuju Dodika i Republiku Srpsku strašno griješe” – izjavio je Ivanić za FTV.

Dodik je izgubio zadnja dva izborna ciklusa. Nije imao podršku građana. Dakle, svašta je on nakrao. I pokrao te izborne rezultate i onda se promovisao, a međunarodne institucije, idući logikom, bolje da mi sebi ne pravimo glavobolju, ne možemo mi ništa, ako on odbije da prihvati da je izgubio, onda su oni pustili da to sve legne, ali Dodik realno gubi. Republika Srpska je drugačija od onoga što Dodik radi i govori – tvrdi Ivanić.

„Slomio se brak Dodika i Amerikanaca“

Američke sankcije prema porodici Dodik, Ivanić je uporedio sa odnosom dva partnera.

-Kad imate situaciju u kojoj su dva partnera očarana jedan drugim, a onda kad se razočaraju, to bude puno dramatičnije nego ako od starta znate da baš sve u tom odnosu ne mora biti idealno. Očito je da je sad ušlo u tu totalnu fazu razočarenja i očito je da je Dodik, podcjenjujući implikacije sankcija, koje u prvi mah nisu do kraja bile provođene, praktično natjerao SAD da ih dovedu do kraja. A one kad se dovedu do kraja, to je jako bolno. To vam je kao neka vrsta braka koji je djelovao super sretno pa se na kraju slomio. Kad se to tako slomi, onda ovi partneri više nemaju ni mogućnost neke komunikacije. Imam sjećaj da se to sada događa – smatra Ivanić.

Mladen Ivanić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nema mirnog razdruživanja

Prema riječima Ivanića, mirno razdruživanje podrazumijeva da imate dvije strane koje se međusobno dogovaraju da se mirno razdruže.

Ovdje nema druge strane koja je spremna za mirno razdruživanje. Dakle, to je samo jedna velika priča od koje nema ništa. Dugo i ona traje pa ništa konkretno još ne vidimo. Niti Dodik može obezbijediti mirno razdruživanje nezavisne RS, niti ovi mogu obezbijediti ukidanje RS. To su sve gluposti. Srbiji ne pada na pamet da su tu uključuje. Krajnje je vrijeme da se i među Bošnjacima konačno nađu lideri koji su spremni istinski i ozbiljno da sa Srbijom razgovaraju, a ne samo da prave situaciju u kojoj je Srbija kriva za sve – kaže Ivanić.

Srebrenica

Govoreći o najavljenoj promjeni imena Srebrenice, nakon usvajanja Rezolucije u UN, Ivanić je rekao da je to „potpuno nepotrebna stvar“.

Ja to ne bih radio. Mislim da je kao posljedica te Rezolucije, načina na koji je ona usvojena, načina na koji je to došlo unutar BiH, došlo do podjele, po prvi put poslije Dejtona, unutar naroda. Sve do sada su te igre bile definisane u političkim strukturama – poručuje Ivanić.

Na pitanje šta mu govori to što će se lokalni izbori održati po Šmitovim ravilima, Ivanić je rekao da Dodik stalno negira njegovu ulogu, ali da je provodio sve što je on uradio.

Imam osjećaj da se on zaletio i da sad ne zna kako da se iz toga izvuče. Imamo realnu situaciju da Šmit ima moć sada da provede odluke i sam Dodik mu je dao svojim potezima tu konkretnu moć – zaključuje Ivanić.

(Srpskainfo)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button