RegionPolitika

“Moramo da čuvamo mir i stabilnost, ali i slobodu”

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je za RTS da su mir i stabilnost preduslov za ekonomski razvoj i bolji kvalitet života. “Verujem da ćemo imati znanja, odlučnosti i mudrosti da srpski brod vodimo u mirne vode, iako su uzburkani talasi, odnosno vremenski uslovi, gledano geopolitički, nisu idealni”, rekao je Vučević.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost, jer su ono preduslov da razvijamo ekonomiju – da imamo veće plate i penzije, gradimo puteve, škole, obdaništa.

Dodaje na je u hijerarhiji vrednosti najvažnija i od naroda najpodržanija – sloboda.

“Bez slobode ne možete da živite normalno i stvarate sve ove stvari. Moramo da pravimo dobar balans, da ne izgubimo slobodarski duh, ali i da čuvamo mir i stabilnost i u svakom smislu razvijamo državu”, poručio je Vučević.

Naveo je i da su nam potrebni sabornost, mudrost i dobro razumevanje svega što nam se dešava i što nas okružuje.

“Verujem da ćemo imati znanja, odlučnosti i mudrosti da srpski brod vodimo u mirne vode, iako su uzburkani talasi, odnosno vremenski uslovi nisu idealni, gledano geopolitički”, rekao je Vučević metaforički.

Prvi put prikazan sistem HQ 17

Juče je svečano obeležen Vidovdan, a Miloš Vučević je predsedavao sednicom Vlade u Kruševcu.

“Sednica vlade je bila fokusirana na pitanja unutrašnje i spoljne bezbednosti Srbije, očuvanje kulturnog identiteta i kulturnog nasleđa i na ekonomiju – od čega živimo i da li možemo više da ulažemo i u vojsku i u policiju, kulturu, obrazovanje, zdravstvo, sve ono što interesuje građane i što direktno utiče na kvalitet života“, rekao je premijer.

Podsetio je da je juče prikazana vojna oprema – kako ono što je već viđeno, tako i nešto novo.

“Prvi put smo prikazali deo novih protivvazduhoplovnih sistema, odnosno protivvazduhoplovne odbrane, a to je sistem HQ 17 koje smo uvezli, platili iz Narodne Republike Kine. To pokazuje da je danas nebo nad Srbijom još sigurnije i još bezbedniji“, rekao je Vučević.

Napominje da je i to napredak Srbije – ne da bismo se spremali za sukobe i ratove, nego da bismo odvraćali sve one koje nisu dobronamerni prema našoj državi.

“I na Vidovdan bilo provokacija na KiM“

Srbi na Kosovu i Metohiji sa zebnjom dočekali i obeležili Vidovdan. Zastrašivanja i hapšenja od strane Prištine se nastavljaju.

“Nadam se da će neko da reaguje iz tzv. međunarodne zajednice, ali bojim se da neće, da će to biti samo isprazne poruke. I juče je bio provokacija, juče su predstavnici Kurtijevog režima, odnosno vlasti u Prištini, izvršili napad na određene institucije, odnosno objekte Elektroprivrede Srbije, lepili njihove table preko njih, gledali da li će neko Srba da to skine, da bi ga odmah uhapsili, procesuirali“, naveo je Vučević.

Naveo je da je na Gazimestanu ponovo bilo hapšenje, da je direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na teritoriju KiM.

“Da je po međunarodnom pravu, ne samo po srpskom pravu, a svakako i po našem, a i pravdi, srpska vlada bi juče održala posebnu sednicu u Gračanici. Ali, naravno, to nije moguće, zato što oni koji siluju zakon i ponašaju se nemoralno u svakom slučaju, ne poštuju nijedan dokument, ne poštuju nijedan standard, ne poštuju nijedno pravilo“, rekao je Vučević.

Istakao je da su Kosovo i Metohija i položaj Srba u našoj južnoj pokrajini juče bili tema, da se razmatralo kako vlada može ekonomski da pomogne građanima, da ih uposli, ali i kako da se pomogne određenim privrednim subjektima.

“Kurti želi eskalaciju jer zna da ima zaštitu“

Dobra vest je, kaže, da su uspešno sproveli završne ispite za osnovnoškolce i na teritoriji Kosova i Metohije i da oni imaju ista prava za upis u srednje škole kao deca u ostatku Srbije.

“U nemogućim uslovima smo to uspeli, da vam ne kažem kakve uslove naša obdaništa na Kosovu i Metohiji imaju kako bi nabavila hranu za decu, kada vam je zabranjeno da bilo šta dođe iz centralne Srbije, pa i hrana, pa i lekovi na Kosovo i Metohiji i to oni koji pričaju o ljudskim pravima, demokratiji i nekim evropskim vrednostima, vrlo često, da ne kažem po pravilu, preskoče ili ne govore“, rekao je premijer.

Navodi i da bi Aljbin Kurti želeo da dođe od eskalacije, jer zna da ima zaštitu onih koji su pokrovitelji njihove tzv. nezavisnosti.

“Nama su, ponavljam, prekopotrebni i mir i stabilnost. Mi iz toga ekonomski jačamo državu, iz ekonomskog jačanja države jačamo sve naše kapacitete“, poručio je Vučević.

“Imaćemo složenije odnose sa Evropskom komisijom, nego EP”

Komentarišući nova imenovanja u Evropskoj uniji i pobedu Evropske narodne partije na evropskim izborima, Vučević je rekao da je ona garant stabilnosti u Evropskom parlamentu.

“Očigledno ćemo sada imati složenije odnose s Evropskom komisijom nego s Evropskim parlamentom, možda ćemo u Evropskoj komisiji imati sad više ljudi koji su nešto oštriji ili radikalni po određenim pitanjima, a da će u Evropskom parlamentu biti bolje balansiran taj odnos političkih snaga nego što je što je bio u prethodnom mandatu”, rekao je Vučević.

“Veliki narodi i velike države su oni koji teže da očuvaju mir”

Komentarišući poslednji pokušaj dijaloga u Briselu, Vučević je rekao da je to što je Kurti odbio da sedi s predsednikom Vučićem dobar primer da Srbija pokaže da je spremna da vodi razgovore.

“Iako to nije uvek prijatno, iako to nisu lake teme, mi kao odgovorni narodi, odgovorna država se tako ponašamo. I da kažem samo da veliki narodi nisu i velike države, samo po parametru površine i broja stanovnika, veliki narodi i velike države su oni koji teže da očuvaju mir, čak i kada druga strana radi sve ono što vodi u dekonsolidaciju ili eskalaciju. Mislim da time pokazujemo ozbiljnost i odgovornost, pre svega prema sopstvenim građanima, ne prema nekome spolja“, zaključio je premijer Srbije Miloš Vučević.

(RTS) Foto: RTS

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button