Svijet
Aktuelno

Nakon Norveške, Irska i Španija priznale Palestinu

Posle Norveške, Španija i Irska su priznale palestinsku nezavisnost, saopštili su danas premijeri te dve zemlje Pedro Sančez i Sajmon Haris.

“Danas, Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu. Svako od nas će preduzeti neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uveren sam da će nam se još neke zemlje priključiti u preuzimanju ovog važnog koraka narednih nedelja”, istakao je Haris.

On je dodao da je odluka tri zemlje da se prizna Palestina “legitimno pravo na državnost”.

“Ovo rešenje je podrška rešenju o dve države, što je jedini ispravan put ka miru i bezbednosti za Izrael, Palestinu i njihove narode”, naveo je Haris.

Premijer Irske je istakao da po međunarodnom humanitarnom zakonu, civili moraju biti zaštićeni.

“Palestinci u Gazi prolaze kroz najstrašniju patnju, poteškoće i glad. Kako neko može da opravda činjenicu da tamo deca odlaze uveče na spavanje, ne znajući da li će se probuditi? Civili sa svih strana moraju biti zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. Jedini put ka miru je politički”, poručio je Haris, preneo je irski javni servis RTE.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas u Kongresu da će Španija priznati palestinsku državu 28. maja, navodeći da je došlo vreme da se pređe sa reči na dela i da Španija to čini zbog “mira, koherentnosti i pravde”, prenosi Pais.

Naglasio je da ta odluka nije protiv Izraela, Jevreja ili u korist Hamasa. 

“Želim jednu stvar da razjasnim, ovo priznanje nije protiv bilo koga, nije protiv naroda Izraela, naroda koji cenimo. A mnogo manje protiv Jevreja, naroda vrednog divljenja, čija je istorija povezana sa Španijom. Niti to ide u prilog Hamasu, kako kažu neki poslanici, koji pokušavaju da iskoriste tu situaciju”, rekao je Sančez.

On je najavio i da će Španija primiti 30 dece iz Gaze sa dijagnozom karcinoma.

 “U nekom trenutku kada bombardovanje prestane, a mediji i međunarodna zajednica budu mogli da vide šta se dešava u Gazi, shvatićemo da smo svi bili svedoci jedne od najmračnijih epizoda. Tog dana Španci će moći da kažu da su bili na pravoj strani istorije”, dodao je on. 

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button