Svijet
Aktuelno

Naoružani napadači u Meksiku ubili gradonačelnicu

Naoružani napadači ubili su gradonačelnicu Jolandu Sančez u Meksiku, samo nekoliko sati nakon što je Klaudija Šejnbaum izabrana za prvu ženu predsjednicu u toj zemlji.

Jolanda Sančez je upucana u ponedjeljak u gradu Kotija, kojim je upravljala od septembra 2021, a riječ je o prvoj ženi koja je vršila tu dužnost u Meksiku, prenosi BBC.

Lokalni mediji navode da je upucana 19 puta i da je umrla u bolnici ubrzo nakon napada, a u pucnjavi je ubijen i njen tjelohranitelj.

Policija za sada nije izvršila hapšenja povezana s napadom.

Sančez je, nakon što je preuzela dužnost u septembru 2021., prijavila da je primala prijetnje smrću.

U 2023. je bila oteta a otmičari su je oslobodili poslije tri dana, prenosi BBC. 

Sančez je ubijena u manje od 24 sata pošto je Meksiko na izborima odabrao svoju prvu ženu predsjednicu Klaudiju Šejnbaum, koja će položiti zakletvu 1. septembra.

Šejnbaum, bivša gradonačelnica Meksiko Sitija najavila da će nastaviti politiku predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora čija je dugogodišnja saveznica.

Najveći izbori ikad održani u Meksiku bili su ujedno i najnasilniji u modernoj istoriji, a prema zvaničnim podacima, više od 20 ljudi koji se kandiduju za funkciju ubijeno je od septembra, dok nezavisna istraživanja pokazuju da je taj broj blizu 40, navodi BBC.

(BN POTRAL)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button