Biznis
Aktuelno

Nova pravila za radnike iz BiH i Srbije: Olakšani uslovi za zaposlenje u Njemačkoj

U Njemačkoj su danas stupila na snagu nova pravila u vezi sa vizama za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije, koja omogućavaju ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana, uz uslov da su ispunjeni određeni kriterijumi.

Još jedan element pravila koja će stupiti na snagu od danas u Njemačkoj je proširenje regulative za državljane zemalja Zapadnog Balkana, saopštilo je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Blic.

Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i sa terirorije Kosova mogu znatno lakše da odu na neodređeno vrijeme u Njemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je duplo više nego do sada, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Nova pravila, poznata kao “karta šansi” za traženje posla u Njemačkoj, važe za one sa najmanje dvije godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena. Takođe je potrebno poznavanje njemačkog ili engleskog jezika.

Kada se karta odobri, podnosilac zahtjeva može da uđe u Njemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa njemačkom kompanijom prije nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Njemačku da radi.

Kako je navedeno, nova pravila su uvedena sa ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure, a dio su sveobuhvatnog zakona koji ima za cilj da riješi nedostatak kvalifikovanih radnika u Njemačkoj, piše Tanjug.

Izvor
Srpskainfo

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button