Društvo

Novi paket EU od 1,2 milijarde evra za investicije: I BiH dobija novac

 Evropska komisija je danas objavila šesti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za zapadni Balkan za koji se očekuje da će mobilizirati 1,2 milijarde evra investicija.

Kroz paket će se osigurati podrška za osam novih vodećih investicija u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacije, tretmana otpadnih voda i željezničkog transporta, kao i inovacija i zelene transformacije malih i srednjih preduzeća.

Investicije će se realizovati u bliskoj saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

“Naš plan ulaganja od 30 milijardi eura za zapadni Balkan ostvaruje se sa ovim novim paketom od 1,2 milijarde evra. Kvalitetnom infrastrukturom jača regionalne veze i zbližava nas, što je naš krajnji cilj. Naši partneri sa zapadnog Balkana grade svoju evropsku budućnost.

Ove investicije, zajedno s neophodnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremiće privrede naših partnera za pridruživanje našoj Uniji”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Investicioni paket od 1,2 milijarde evra uključuje 300 miliona vura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda zapadnog Balkana.

Paket je usvojio Operativni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) tokom sastanka od 1. do 2. jula.

Nove vodeće investicije obuhvataju tri prioritetne oblasti Ekonomskog i investicionog plana i to: okoliš i klima (rekonstrukcija i rehabilitacija vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini); održivi transport (unapređenje željezničke infrastrukture na Koridoru X, uz brzu vezu Beograd – Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regionu), podrška poslovnom sektoru (pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu).

Do sada je EU odobrila programe za mobilizaciju do 17,5 milijardi evra investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU.

“Ekonomski i investicioni plan EU za zapadni Balkan napreduje bez zastoja, sa zajedničkom ambicijom približavanja regiona EU, što potvrđuje i novi, danas usvojeni investicioni paket.

Investicioni okvir za zapadni Balkan istinski je promijenio sliku regiona u posljednjih 15 godina, uključujući pomoć regionu u povezivanju putne, željezničke, energetske i digitalne infrastrukture, ali i prevazilaženju energetske krize i pandemije COVID-19.

Radujemo se nastavku rada sa WBIF-om jer nam je cilj ubrzati socioekonomsku konvergenciju regije s EU kao dio novog Instrumenta za reformu i rast od 6 milijardi evra te ostvariti istinske promjene na terenu u korist kako građana, tako i privrednih subjekata”,  rekao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

(Avaz) 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button