Politika
Aktuelno

(VIDEO)“Otvorimo koridor i spasimo živote građana” Stanić predlaže rješenje za lakše kretanje vozila hitne pomoći u Banjaluci

Teško je povjerovati da su aktuelni gradonačelnik Banjaluke i gradske vlasti, posebno Odjeljenje za saobraćaj i puteve, uradili kvalitetnu i cjelovitu studiju saobraćaja i saobraćajnih problema, kad nisu sagledali ogromne probleme sa kojima se sreću vozila Hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka, ali i UKC i drugih zdravstvenih ustanova.

Poručio je ovo prof. dr sci med Slobodan Stanić, član Predsjedništva Narodnog fronta, koji podsjeća da je Služba hitne pomoći u Banjaluci smještena u ulici Sime Matavulja, ali da je u njenoj blizini i veliki broj različitih ustanova sa velikim brojem fondova i institucija.

Osim toga, kako navodi on, ne treba zanemariti ni veliki broj subjekata u krugu bivšeg Čajeveca, ali ni činjenicu čestog zatvaranja glavnih velikih saobraćajnica koje su sada jednosmjerne, dok su male ulice Jovana Dučića, Zdrave Korde koje su izlaz za ulicu Sime Matavulje ostale dvosmjerne i jako su opterećene, naročito u vrijeme dolaska i odlaska sa posla.

– Sve ovo dovodi do kolapsa i strašno otežava kretanje sanitetskih vozila hitne pomoći. I pored upaljenih rotacija i zvučnih signala vozila se ne mogu dovoljno brzo skloniti i dolazi do gubljenja dragocjenog vremena za pacijente – kaže Stanić.

Opšte je poznato, kako ističe on, da kašnjenja u intervenciji dovode do lošijih ishoda po pacijente, pa čak i gubitka života.

– Prosto nije jasno, kako se u komunikaciji sa rukovodstvom Doma zdravlja Banjaluka ovom problemu i njegovom rješavanju nije dao prioritet u rješavanju nad svim drugim saobraćajnim problemima. Još je nepovoljnije ukoliko se Dom zdravlja pismeno obraćao, a da nije reagovano. Ne mogu građani Banjaluke svojim zdravljem i životima plaćati cijenu loše saradnje Gradonačelnika i skupštinske većine uvijek kada se radi o pitanjima za građane, dok po pitanju koja nisu u interesu građana normalno sarađuju, kao što su sarađivali kada su teniski tereni u pitanju – ističe doktor Stanić.

On se pita kako pri podnošenju izvještaja Doma zdravlja gradskoj Skupštini nije pokrenuta ova tema.

Dodaje da je sam gradonačelnik u više navrata, s pravom, komentarisao famoznu garažu UKC, a da ovo vitalno pitanje, koje je u potpunosti u nadležnosti grada, nije spomenuo tokom četiri godine aktuelne vlasti, naročito kod započinjanja tvz “saobraćajne revolucije” u gradu.– Narodni Front predlaže otvaranje “Koridora života” u nastavku ulice Sime Matavulja pored Zavoda za transfuziju do kružnog toka prema Laušu i to samo za kretanje vozila hitne pomoći. Na ovaj način značajno bi se skratio put prema UKC Republike Srpske i u potpunosti izbjegle strašne gužve i zagušenje saobraćaja. Ovo bi poboljšalo izglede pacijenata za pravovremenom intervencijom, te poboljšalo ishode liječenja i smanjilo broj smrtnih ishoda – navodi Stanić.

(Srpska info)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button