Politika
Aktuelno

Pokušaji uvlačenja opozicije u kombinacije koje vlast sama zakuva

U Republici Srpskoj ponovo priče o razdruživanju. Vlada je najavila dokument, a predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik je poručio da nije tačno da ne postoji pravni osnov za razdruživanje u BiH. Međutim, velike najave od Dodika su se čule više puta posljednjih godina. Od istih na kraju nije bilo ništa, ali je zanimljiva gotovo ustaljena praksa da u ono što sami zakuvaju, predstavnici vlasti pokušaju uvući opoziciju.

Po ustaljenom receptu koji traje godinama‚ vlast prvo krene u određenu političku avanturu. U onom trenutku kada shvate da ono što su najavili neće ostvariti, u pomoć krenu da pozivaju opoziciju, pozivajući se na srpsko jedinstvo i sabornost. Onog trenutka kada opozicija odbije da učestvuje u onome što je vlast režirala krenu napadi na opoziciju i optužbe da su izdajnici.

Još se ne smiruju tenzije o najavi Vlade Republike Srpske da će Federaciji BiH predložiti razdruživanje. Tako se sve manje govori o Izbornom zakonu Republike Srpske, koji je skupštinska većina predvođena SNSD-om usvojila u skupštini, da bi već u narednim danima, svjesni da ga ne mogu provesti, u sve pokušali da uvuku opoziciju.

“Predložićemo koaliciji da razgovaramo sa opozicijonim partijama oko izbora – naš prijedlog je da se ne učestvuje na izborima koje je predložio visoki predstavnik”, rekao je Dodik

Međutim, nakon odbijanja predstavnika opozicije da učestvuju u priči zvanoj Izborni zakon Republike Srpske, koju su režirale stranke skupštinske većine, bez ikakvog učešća opozicije, kreću napadi i optužbe vlasti na račun opozicionih stranaka.

“Mi znamo šta je napravila ta koalicija Šmit i opozicija, potpuno smo demaskirali tu njihovu namjeru da provedu izbore bez nas”, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić. 

Praksa pokušaja uvlačenja, pa onda napadi na opoziciju zbog propasti onoga što je najavila vlast, prisutna je godinama. Od propalog referenduma do većeg broja priča o razdruživanju.

“Počeo bih ovo sa sljedećim: Goodbye BiH, welkome RS Exit”, poručio je Dodik 2020. godine. 

Još desetine poziva opoziciji da učestvuje u SNSD-ovim kombinacijama zabilježeno je u protklim godinama, od vraćanja nadležonosti do brojnih pompezno najavljenih, a nikad ne provedenih zaključaka.

“Oni su uvijek nas pokušavali da uvuku u taj svoj vrtlog i to se više neće desiti nikada. Sa njima nema razgovora od onog momenta kada smo mi shvatili da imamo različite ciljeve. Naš cilj je jedna poštena, slobodna Republika Srpska, a njihov cilj je još miliona, tendera još vila i apartmana”, smatra Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini.

“Milorad Dodik je poznat po tome što u toku dana po 2 ili 3 puta promijeni mišljenje. Sjetite se kad smo imali posebnu sjednicu da ne damo agremane njemačkom ambasadoru. Dolazi ujutru kaže ne trebamo dati Nijemci su nam neprijatelji, a onda ima telefonski poziv i vraća se i kaže mi ćemo dati agremane”, rekao je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red. 

Pozivi opoziciji da učestvuje u nečemu što je izum isključivo vlasti, kažu novinari koji prate političke odnoso, prije svega predstavljaju pokušaj destabilizacije opozicije.

“To je da tako kažem jedan vješt način koji se ponavlja stalno, dakle poziv na jedinstvo – šta bi to jedinstvo na kraju značilo, ne bi značilo puno ali bi opozicija bila podređena vladajućoj strukturi i mislim da opozicija to sve više i više shvata i ne pristaje na takve pozive”, smatra novinar Vladimir Šušak. 

Zanimljivo je da su zaključci o razdruživanju koji se sada opet pominju, u gotovo identičnom obliku, usvajani i 2021. godine, ali su primjenjeni koliko i Izborni zakon Republike Srpske. I najmanji stepen učešća opozicije u Dodikovim igrama, kažu naši sagovornici, ništa dobro nije donio ni opoziciji ni građanima Republike Srpske.

(BN) Foto: prva

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button