Biznis
Aktuelno

Poreske uprave u BiH prikupile oko 9,5 milijardi KM

– Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) te poreske uprave Republike Srpske i Federacije BiH za pet mjeseci ove godine prikupile su oko devet i po milijardi KM.

Tako je najviše prikupila UIO BiH, u čijem se saopštenju od prije nekoliko dana navodi da su prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci ove godine iznosili četiri milijarde i 497 miliona KM, te su veći za 407 miliona ili 9,95 odsto u odnosu na pet mjeseci prošle godine, kada su iznosili četiri milijarde i 90 miliona KM.

“UIO BiH je u prvih pet mjeseci 2024. godine privredi vratila 869 miliona KM. Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prvih pet mjeseci 2024. godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su tri milijarde i 627 miliona KM i veći su za 467 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2023. godine”, piše u saopštenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dodaje se da je u maju 2024. godine prikupljeno 894 miliona KM indirektnih poreza, što je za devet miliona KM više u odnosu na maj 2023. godine.

Poreska uprava Federacije BiH je obavijestila javnost da su u periodu januar – maj ove godine poreski obveznici Federacije BiH uplatili 3.309.495.402 KM javnih prihoda, što je u odnosu na januar – maj 2023. godine više za 278.576.788 KM, ili za 9,19%.

“Sarajevski kanton prikupio je 1,22 milijarde KM, što je za 102 miliona više nego prošle godine. Tuzlanski kanton prikupio je oko 562 miliona, što je 41 milion više nego prošle godine, dok je Zeničko-dobojski prikupio 419 miliona, za 36 više nego u pet mjeseci prethodne godine”, piše u saopštenju Poreske uprave FBiH.

Poreska uprava Republike Srpske u periodu januar – maj ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila je 1,723 milijarde maraka, što je za 244,5 miliona KM ili 17 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa već premašila milijardu maraka.

“Ostvaren je rast naplate po svim grupama javnih prihoda, pa je naplata direktnih poreza ove godine veća za 26 odsto, dok je naplata doprinosa veća za 15 odsto, a ostalih javnih prihoda za šest procenata. Doprinosi su u periodu januar – maj ove godine naplaćeni u iznosu od 1,013 milijardi KM, što je za 132,5 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine”, naveli su iz Poreske uprave Republike Srpske.

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije, kaže za “Nezavisne novine” da se povećanje prikupljenih poreskih prihoda u Bosni i Hercegovini ove godine može objasniti različitim faktorima.

“Prije svega, ekonomski rast dovodi do većih prihoda za firme i pojedince, što rezultira većim poreskim obavezama i većim prikupljanjem poreza. Osim toga, poboljšanja u efikasnosti i transparentnosti rada poreskih uprava mogu značajno doprinijeti većem prikupljanju poreza, jer bolja kontrola i naplata smanjuju obim sive ekonomije i povećavaju naplatu neplaćenih poreza.

Inflacija takođe igra važnu ulogu, jer povećava nominalne prihode, što znači da se više poreza prikuplja na osnovu većih nominalnih vrijednosti transakcija, dohodaka i profita”, objašnjava Pepić.

Prema njegovim riječima, povećana potrošnja građana i firmi rezultira većim prihodima od indirektnih poreza, kao što su PDV i akcize, što dodatno povećava ukupne poreske prihode.

“U ovoj situaciji, država svakako ima koristi od povećanih poreskih prihoda, jer to omogućava veća ulaganja u infrastrukturu, javne usluge i socijalne programe. Međutim, koristi ne ostvaruje samo država. Povećanje poreskih prihoda omogućava vladi da poboljša javne usluge poput zdravstva, obrazovanja, bezbjednosti i saobraćaja, što koristi svim građanima.

Dodatni poreski prihodi mogu se koristiti za proširenje socijalnih programa, uključujući pomoć najugroženijim slojevima društva, što smanjuje nejednakost i poboljšava kvalitet života. Povećani prihodi omogućavaju i veće investicije u infrastrukturu, što može potaknuti ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta”, zaključio je Pepić.

(BN TV)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button