Politika
Aktuelno

Poslanici o dva prijedloga dopuna Izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće danas sjednicu na čijem bi dnevnom redu trebalo da se nađu dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

Jedan prijedlog podnijeli su poslanici Kluba SDA, a drugi poslanik Šemsudin Mehmedović i oba su sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Klub poslanika SDA u obrazloženju navodi da se, između ostalog, izmjenama traži da se licima koja su u ratu napustila opštinu prebivališta, omogući upis u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za opštinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na opštinu sadašnjeg prebivališta.

Mehmedović u obrazloženju svog zakonskog prijedloga navodi da su potrebne dopune Zakona kako bi se obezbijedilo učešće pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih u svakom opštinskom i gradskom vijeću i svakoj skupštini opštine, grada i Brčko ditrikta, na način da će biti najmanje jedan Srbin, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Na dnevnom redu je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović koji kao razlog za njegovo donošenje navodi to da BiH u većem broju zemalja u svijetu nema ambasadu ni konzularnog predstavnika.

On navodi da bi bilo produktivno dogovoriti saradnju sa počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i spoljnim pružaocem usluga, koji bi učestvovali u prikupljanju zahtjeva za izadavanje viza za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnosioca zahtjeva u matičnoj zemlji, tako da on ne putuje u druge zemlje u kojima se nalaze ambasade.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da poslanici, u prvom čitanju, razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji se odnosi na potvrđivanja imenovanja generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Na dnevnom redu je i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH po hitnom postupku, te izvještaja Komisije poslaničkim zaključcima.

Pred poslanicima će se naći i godišnji izvještaj Centralne banke BiH, informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za prošlu godinu, te izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH i izvještaj o radu, s prijedlogom mjera za zaštitu i bezbjednost povratnika u BiH.

Na dnevnom redu, objavljenom na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH, su i dvije poslaničke inicijative i to poslanika Denisa Zvizdića i Mije Karamehić–Abazović.

Sjednica je zakazana za 12.00 časova. 

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button