Hronika
Aktuelno

PUTEVI U SRPSKOJ ODNOSE ŽIVOTE Broj saobraćajnih nesreća u porastu “Potrebna je analiza NAJOPASNIJIH LOKACIJA”

Prema podacima kojima raspolaže MUP RS u periodu od januara do aprila ove godine desilo se 3.338 saobraćajnih nesreća, što je za 8 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

– Poginulo je 25 osoba. Teže je povrijeđeno 163, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine. 880 osoba je lakše povrijeđeno što je za 15,2 odsto više u odnosu na 2023. godinu, dok broj nesreća samo sa materijalnom štetom iznosi 2.598 i veći je za 7,1 odsto – kažu iz MUP Republike Srpske.

Pogoršanje stanja

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske ističe u razgovoru za Srpskainfo da je došlo do pogoršanja stanja kada je riječ o brzini i vožnji pod dejstvom alkohola.

– Došlo je do pogoršanja stanja kada je riječ o prekoračenju brzine sa 55 na 63 odsto. Takođe, povećao se i udio vozača koji voze pod dejstvom alkohola – kaže Radović

Ističe da Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske tokom cijele godine ima niz preventivnih aktivnosti za unapređenje bezbjednosti u saobraćaju.

– U skladu sa našim budžetom, koji je nedovoljan, tokom cijele godine provodimo nekoliko aktivnosti i kampanja. Imamo kampanju za alkohol, gdje obilazimo Srpsku i dijeljenjem letaka upoznajemo građane na opasnost od vožnje pod uticajem alkohola. Zatim imamo i kampanju za pješake gdje ih usmjeravamo na korišćenje bezbjednosnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje tokom noći. Za najmlađu populaciju imamo predstavu “Mirka i drugari” gdje učimo mališane o osnovnim pravilima u saobraćaju. Ne smijemo zaboraviti ni akciju za srednjoškolce, kada zajedno sa ljudima koji su teško povrijeđeni u saobraćajnim nesrećama idemo u škole, gdje im oni pričaju svoja iskustva. Tu su naravno i kampanje za vezanje pojasa, kampanje za traktore i slično – dodaje Radović.

“Potrebno je analizirati najopasnije puteve”

Radović naglašava da Zakon o bezbjednosti saobraćaja predviđa da se svake godine radi analiza bezbjednosti saobraćaja.

– Ako zakon predviđa tako, onda je to potrebno raditi svake godine. Potrebno je izvršiti analizu lokacija koje su najopasnije, gdje se najviše dešavaju saobraćajne nesreće. Tamo gdje je problem brzina, treba da se realizuje mjerenje brzine. A ako se brzina prekorači, onda je potrebno poduzeti mjere. Ne trebamo čekati da opet neko pogine, pa da tek onda preduzmemo nešto – kaže on.

Smatra da je osim, preventivnih aktivnosti, potrebno i da se vozači ponašaju odgovorno tako što će poštovati saobraćajne propise i tako zaštiti svoj, ali i život drugih učesnika u saobraćaju.

Dodaje i da je neophodno izdvojiti više novca kako bi se unaprijedio kvalitet saobraćajnica.

Sankcionisano 4.309 vozača

MUP RS je u periodu od 5. do 10. maja realizovao republičku akciju pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Tokom akcije testirano je 18.857 učesnika u saobraćaju, a sankcionisano je 4.309 vozača.

-Zbog nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisano je 810 vozača, a evidentirano je 2.650 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine – kažu iz MUP RS.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button