Hronika
Aktuelno

Radara na Rebrovačkom mostu još nema, evo šta kažu nadležni

Iako su najavljivane hitne mjere, ni mjesec dana nakon strašne saobraćajne nesreće koja se desila na Rebrovačkom mostu, a u kojoj je stradala pedagogica Milana Koprena, još nije urađeno ništa kako bi ova dionica puta bila bezbjednija za sve učesnike u saobraćaju.

Materijalna šteta je nadoknađena. Most je popravljen. Život izgubljen. Nenadoknadiv. Radara još nema, a nadležni tvrde da će uskoro biti postavljen.

Iz Policijske uprave Banjaluka za “Nezavisne novine” ističu da su preduzeli sve neophodne mjere i radnje s ciljem instaliranja stacionarnog radarskog sistema.

– Policijska uprava Banjaluka je preduzela sve neophodne mjere i radnje u cilju instaliranja stacionarnog radarskog sistema Ekin Spotter u saradnji sa radnikom ‘MMS code’ i radnikom JP ‘Putevi Republike Srpske’, gdje je usaglašeno da se u što kraćem roku postavi navedeni uređaj na razdjelnom ostrvu, koji bi obuhvatao obje kolovozne trake, odnosno četiri saobraćajne trake, radi mjerenja brzine kretanja vozila, a sve u cilju povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju – navode iz PU Banjaluka.

Uvjeravaju da je postupak postavljanja navedenog sistema u toku i da se trenutno vrši prikupljanje sve neophodne i potrebne dokumentacije.

Do tada, dok se stacionarni radar ne postavi, na snazi je prelazno rješenje – mobilni radar, koji se, kako tvrde iz Policijske uprave Banjaluka, postavlja svakodnevno u više termina.

Dan nakon nesreće koja je potresla Banjaluku oglasio se i prvi čovjek grada Draško Stanivuković, napisavši na svom profilu na društvenoj mreži X da stradanje pedagogice Koprene nije prva tragedija koja se dogodila u ovom dijelu grada, ali da je “na nama da uradimo sve kako bi bila posljednja”.

On je tada najavljivao rješavanje problema do kraja aprila, a tada se pričalo o tri moguće opcije, od kojih će se jedna, izgleda, i realizovati.

– Jedna od njih je svakako stacionarni radar koji će regulisati brzinu vožnje, druga jeste postavljanje saobraćajnih znakova koji će obilježiti ovo sporno mjesto, dok je treća o kojoj razmišljamo postavljanje zaštitne ograde, ali o tome će struka svakako reći svoje – kazao je, kako su pisale tada “Nezavisne novine”, Stanivuković.

Kako je istakao, iako to nije nužno nadležnost grada, sve što se dešava na području Banjaluke je nadležnost grada.

– Pozvao sam organe koji su nadležni kada je u pitanju ova dionica puta, odnosno predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i preduzeća ‘Putevi Republike Srpske’ da preduzmemo hitne mjere. Ova dionica puta hitno treba da bude osigurana za pješake, kao i ostale učesnike u saobraćaju, kako bismo spriječili da se bilo šta slično ponovi – napisao je Stanivuković nakon nesreće na mreži X.

Podsjetimo, Milana Koprena nastradala je 23. aprila 2024. godine dok se kretala trotoarom, a nakon što je na nju automobilom naletio Stefan Srdić. Na mjestu pogibije, kako je najavljivano, biće izgrađena spomen-česma. Prije nje, ista dionica puta ranije je odnijela i živote slovenačkog konzula u Banjaluci Marjana Rističa i studenta iz Vlasenice Ognjena B.

Izvor
Srpskacafe

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button