Politika

SAD: Spremni smo dodatnim sankcijama odgovoriti Dodiku

Portparol Bijele kuće Jake Sullivan poručio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti odgovarati na secesionizam i napade na Dejtonski mirovni sporazum.

Istakao je da su SAD zabrinute zbog povećanih prijetnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Nastavićemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući korištenje dodatnih sankcija”, rekao je Sullivan.

Izrazio je podršku visokom predstavniku Kristijanu Šmitu i korištenju Bonskih ovlaštenja, kada je to potrebno, odnosno za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nastavićemo biti uz građane BiH i njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu”, kazao je Sullivan.

Američka administracija je već nekoliko puta povukla poteze s ciljem smirivanja Dodikovih zapaljivih akcija.

Sankcionisani su mnogi pojedinci i firme, koje su povezane s porodicom Dodik i koje pomažu ili direktno učestvuju u secesionizmu i napadu na ustavni poredak BiH, koji Dodik predvodi.

Posljednje sankcije su došle u vidu blokiranja nekoliko firmi iz Republike Srpske, koje su se nedavno reorganizovale, kako bi bio omogućen rad firmi, koje su ranije stavljene pod sankcije, poput ATV-a.

Sada su na listu dodati Sirius, UNA TV, ali i kompanija u koju su “prebačeni” radnici i poslovanje ATV-a.

Govoreći o pojedincima, na crnoj listi su od ranije Milorad Dodik i njegovo dvoje djece Gorica i Igor, Željka Cvijanović, Radovan Višković, ministri iz Srpske Miloš Bukejlović, Petar Đokić i Alen Šeranić, a to je samo jedan dio ukupno sankcionisanih.

(BN)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button