Svijet
Aktuelno

ŠPANIJA ZVANIČNO PRIZNALA PALESTINU “Ovo je istorijska odluka koja će pomoći da se postigne mir”

Španski premijer Pedro Sančez ozvaničio je špansko priznanje države Palestine na konferenciji za medije, rekavši da je ovo iistorijska odluka

Najavio je da će na današnjem sastanku Vlada Španije odobriti priznanje.

– Španija će se tako pridružiti više od 140 zemalja koje već priznaju Palestinu kao državu u svijetu. Ovo je istorijska odluka koja ima jedan cilj. Pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir. To nije odluka koja je usmjerena protiv bilo koga – rekao je Sančez.

Poručio je kako se ova odluka donosi iz tri razloga – mira, pravde i koherentnosti.

Sančez je rekao i kako palestinska država mora biti održiva sa Zapadnom obalom i Gazom, te koridorom povezanim s Istočnim Jerusalimom.

– Obje teritorije bile bi ujedinjene pod legitimnom vladom Palestinske nacionalne vlasti – istakao je španski premijer.

Iz Španije je u ponedjeljak najavljeno da će ta zemlja pozvati druge članice Evropske unije da zvanično podrže naredbu Međunarodnog suda pravde Izraelu da odmah obustavi svoju operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Izrael je na najavu ove tri države da će priznati palestinsku državu  odgovorio opozivanjem svojih ambasadora iz Madrida, Osla i Dablina.

Španija i Irska biće najveće i najuticajnije države u EU koje su priznale državu Palestinu, pridružujući se Švedskoj, Kipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

U prethodnim mjesecima Velika Britanija, Australija, Malta i Slovenija su nagovijestile da će priznati Palestinu.

Iz Francuske je rečeno da “sada nije trenutak” za priznanje Palestine, dok je Njemačka stala uz najvećeg izraelskog saveznika SAD, insistirajući na tome da se rješenje o dve države može postići samo dijalogom, a ne priznanjem, pišu Nezavisne novine.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button