DruštvoPolitika

Stanivuković crta nove nebodere u Boriku

BANJALUKA – Na još dvije atraktivne lokacije u Banjaluci uskoro će po svemu sudeći biti omogućena izgradnja stambeno poslovnih kompleksa i to na takozvanoj maloj pijaci, te prostoru ugašene fabrike „Fruktona“.

Radi se o dijelu naselja Borik gdje uglavnom dominiraju visoke stambene zgrade izgrađene sedamdestih godina 20 vijeka, a gore navedne lokacije predstavljaju rijetkе prostore u tom dijelu grada koji se mogu iskoristiti za razne namjene.

Ako je suditi prema posljednjim dostupnim informacijama, ta nova namjena će biti izgradnja novih stambeno poslovnih objekata od kojih će pojedini moći imati i 15 spratova.

Kako bi se taj plan sproveo u djelo administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića pripremila je nacrt regulacionog plana za naselje Borik koji obuhvata 10,4 hektara i nalazi se između ulica Bulevar vojvode Živojina Mišića, ulica Relje Krilatice, Save Kovačevića, Majke Knežopoljke, Novice Cerovića i Gundulićeve.

U tom obuhvatu su upravo interesantne gore navedene lokacije, koje prema ovom planu trebaju  postati dvije nove zone za građenje. Kako je navedeno u nacrtu obe lokacije se nalaze u privatnom vlasništvu.

Na prostu „Fruktone“ niče stambeno poslovni kompleks

Prva je prostor privremene pijace koja, kako je navedeno u ovom planskom dokumentu, „funkcioniše u neuslovnim montažnim strukturama“.

Taj dio bi trebao dobiti novu namjenu, odnosno novim nacrtom RP tu su ucrtana dva nebodera jedna od 14, a drugi od 15 spratova.

Druga interesantna lokacija je bivša fabrika „Fruktona“ koja već godinama nije u funkciji.  Trenutno se u ograđenom kompleksu nalazi se portirnica, upravna zgrada, skladište gotovih proizvoda, proizvodni pogoni i laboratorija.

Na tom prostru bi trebala biti omogućena izgradnja stambeno poslovnog komplesa sa pet lamela, koje bi imale između osam i deset spratova.

Interesantno je da „Fruktona“ bila predmet raznih afera koje su se vezivale za privatizaciju ove fabrike, ali kasnije i prodaju ovog zemljišta privatnoj firmi o čemu je CAPITAL pisao.

Od drugih novina ovim nacrtom je predviđena nadogradnja još jednog sprata u objektu bivšeg tržnog centra u kojem se trenutno nalazi market (prizemlje) i teretana (sprat).

Vlasnici

Prema podacima sa eKatastra, aplikacije za pregled katastarskih podataka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, prostor pijace u Boriku je podijeljen na dvije katastarske čestice. Manja je u vlasništvu dva fizička lica, a druga veća pored dijela pijace obuhvata i obližnji parking prostor, te zelenu površinu i ima više vlasnika i to: tri fizička lica te SIZ stanovanja. Kada je u pitanju prostor „Fruktone“ on se nalazi na jednoj katastarskoj čestici koja je prema podacima sa eKatastra u vlasništvu firme “Interinvest – kreis” iz Banjaluke

Jedan u nizu regulacionih planova koji omogućava izgradnju stambenih zgrada

Nacrt RP za ovaj dio naselja Borik se nalazi na javnom uvidu do 28. juna i u tom periodu zainteresovani mogu poslati Gradskoj upravi Banjaluka primjedbe i sugestije na ovaj planski dokument.

Nakon toga se formira prijedlog RP koji se upućuje na saglasnost Skupštini grada Banjaluka i ukoliko se ovaj akt usvoji sa ovako predloženim rješenjima Banjaluka će ponovo izaći u susret investitorima.

Podsjećamo, ovo je samo jedan u nizu RP koji je u zadnje vrijeme pripremila administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića u Banjaluci, a kojim se daje prednost privatnim investitorima koji grade stambeno poslovne komplekse visoke spratnosti.

Tako je na primjer u samom centru Banjaluke na parkingu Stare stanice planiranja izgradnja stambeno poslovnog kompleksa o čemu je CAPITAL pisao. Sličnu sudbinu su doživjele i okolne lokacije.

Na primjer, tako je preko puta parkinga Stare stanice kroz izmjene RP omogućena gradnja nebodera od 15 spratova. Na toj lokaciji su radovi u toku. Istim izmjenama RP omogućena je i dogradnja nekadašnjeg hotela „Palas“ koji se nalazi nekoliko stotina metara od ovog gradilišta. Na toj lokaciji je moguća gradnja objekta od 25 spratova.

CAPITAL

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button