Društvo
Aktuelno

Stigao nam je TOPLOTNI TALAS, ovo su načini kako da se zaštitite: Visoke temperature mogu prouzrokovati iznenadni kolaps organizma

Zbog visokih temperatura koje mogu uticati na zdravlje važno je znati kako se zaštititi od vrućine i toplotnog udara, posebno za ljude sa zdravstvenim problemima.

Toplotni talas je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

Važne preporuke

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti hidrometeorološko zavod – upozorenje na toplotne talase.

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, pomognite drugima – samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Ako imate zdravstvene probleme, držite lijekove na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). Tražite savjet ljekara ako imate neku hroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje pritiska.

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja; smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaka , često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.

Pijte tečnost koja sadrži elektrolite (npr. supu, smoothie od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć. Savjetujte se s ljekarom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju, prenosi Dnevni Avaz.

Ako neki član vaše porodice ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite ljekara ili hitnu pomoć.

Hladna prostorija

Dok čekate na ljekara ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25 do 30 stepena.Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 stepeni. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

(Srpska cafe)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button