Politika
Aktuelno

Usvojen Nacrt rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN: 84 države glasale za, 19 protiv, 68 uzdržanih

Generalna skupština UN usvojila je Nacrt rezolucije o Srebrenici, iako je većina predstavnika država bila protiv ili uzdržana.

Za Nacrt rezolucije glasalo je 84, protiv je bilo 19, dok je čak 68 predstavnika država članica UN bilo uzdržano prilikom glasanja.

Podsjećamo, Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici kosponzorisalo je 39 država. Za usvajanje nacrta rezolucije bila je potrebna prosta većina.

Inače, na početku današnje sjednice, koja je počela nešto iza 16 časova, izraženo je saučešće narodu Irana zbog nedavne tragične pogibije iranskog predsjednika Saida Raisija.

Predstavnica Njemačke prva se obratila članicama Generalne skupštine, ističući da najavljena rezolucija nije usmjerena protiv Srbije ni srpskog naroda.

-Kosponzori rezolucije dolaze iz svih dijelova svijeta. Moramo da istaknemo konstruktivno djelovanje Crne Gore. Rezolucija je potvrda naše humanosti. Žrtava je bilo na svim stranama. Pozivam sve države članice da glasaju za rezoluciju – poručila je predstavnica Njemačke.

Generalnoj skupštini UN zatim se obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je na početku istakao da se pokolonio svim žrtvama tragičnog rata u BiH i da je to uradio bošnjačkim žrtvama u Srebrenici.

-Zašto pozivam da se glasa protiv rezolucije. Ovo je izuzetno politizovana rezolucija. Govorili su o individualnoj odgovornosti. Ako je tako, zašto se rezolucija donosi – pitao je Vučić.Zatim je pitao prisutne kako se može govoriti o pomirenju koje, navodno, donosi ova rezolucija.

Da li ova rezolucija donosi pomirenje u BiH? U region? Uopšte ne. Zašto je Njemačka krila ovu rezoluciju? Kada se radilo o rezoluciji o Ugandi, ona je bila izuzetno transparentna. Kome je bila potrebna ova rezolucija – naveo je Vučić.

Rekao je da se nada će svi drugi genocidi biti priznati, uključujući genocid nad srpskim narodom u Prvom svjetskom ratu, gdje je Srbija najviše stradala proporcionalno svojoj veličini i broju stanovnika.

Takođe, pitao je zašto se u rezoluciji ne navodi ono što rekla predstavnica Njemačke, a tiče se svih žrtava.

Ova rezolucija će donijeti podjele. Pitam one moćne i čekam njihov odgovor, zašto vam je bilo potrebno da vršite tako veliki pritisak na ostale članice UN zbog jedne male zemlje, kao što je Srbija? Zašto ste im prijetili da ako ne glasaju za rezoluciju, neće dobiti vašu pomoć? Ima jedna mala zemlja sa Balkana koja se ne plaši da kaže glasno da će glasati protiv rezolucije – poručio je predsjednik Srbije.

Mi pripadamo malom i hrabrom narodu, koji danas ne brani samo sebe, već principe međunarodnog javnog prava, rekao je Vučić.

Na kraju je pozvao sve članice UN da glasaju protiv rezolucije.

Predstavnik Kine u Generalnoj skupštini UN istakao je u svom obraćanju da ishitreno glasanje o nacrtu rezolucije koja nije usaglašena nije u skladu sa željom da se postigne pomirenje.

Kina je uvijek poštovala suverenitet i teritorijalni integritet BiH i poštovala njene narode, ali neće moći da glasa za ovakvu rezoluciju – poručio je predstavnik Kine.

Prisutnima na Generalnoj skupštini UN obratio se i predstavnik Kube, koji je istakao da podržava konstruktivni dijalog o ovoj temi.

Mi nismo za inicijative koje donose nove političke podjele i eskalaciju. Kuba odbacuje dokument kojim se politički manipulisalo. Nastavićemo da podržavamo konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Zalažemo se za međusobno uvažavanje i poštovanje – rekao je kubanski predstavnik.

Predstavnik Venecuele takođe je istakao da ne postoji saglasnost oko navedene rezolucije.

Ovo je produbilo jaz među narodima BiH. Oni moraju da grade zajedničku budućnost na bazi solidarnosti, razumijevanja i poštovanja. Funkcija UN jeste da promoviše razumijevanje među narodima. Mi poštujemo poziv na razmatranje svih ideja – zaključio je predstavnik Venecuele.

Na sličnom fonu bilo je i izlaganje predstavnika Nikaragve, koji je pomenuo dvoličnost zapadnih zemalja kada se radi o osudi genocida.

-NATO je bombardovao tu teritoriju i ubio i ranio hiljade ljudi – podsjetio je predstavnik Nikaragve.

Pitao je da li će Zapad sponzorisati rezolucije o genocidima koji su počinjeni od strane kolonizatora nad narodima Južne Amerike.

Predstavnik Egipta poručio je da je njegova zemlja principijelno protiv nametanja bilo kakvih odluka, ali da će glasati za rezoluciju o Srebrenici, te da je to u skladu s posvećenosti međunarodnom pravu i Povelji UN.

Ujedinjeni Arapski Emirati će biti uzdržani po pitanju rezolucije, jer smatraju da je jasno vidljiva politizacija te teme, iako snažno saosjećaju sa žrtvama genocida, poručio je predstavnik te zemlje.

Predstavnik Angole podsjetio je na presude Međunarodnog suda pravde, te istakao da bi rezolucija mogla da potkopa proces pomirenja u BiH i regionu.

-Voljeli bi da se rezolucija bavi pomirenjem i saradnjom, da promoviše stabilnost i održivi razvoj. Zato će Angola biti uzdržana prilikom glasanja – najavio je predstavnik Angole.

Predstavnik Konga je poručio da će glasati protiv rezolucije.

Odmah nakon rasprave, pristupilo se glasanju o nacrtu rezolucije koji je usvojen sa 84 glasa za, 19 je glasalo protiv, dok je uzdržano bilo 68 predstavnika zemalja članica UN.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button