Politika
Aktuelno

Vlast se poklonila Šmitu: Ko su izdajnici, a ko patriote

Odluka svih političkih partija u Republici Srpskoj da na predstojeće lokalne izbore izađu po tzv. Šmitovom izbornom zakonu, umjesto po Izbornom zakonu Srpske, ponovo je otvorila pitanje ko su izdajnici, a ko patriote.

Ko je u pravu – vlast ili opozicija i da li je priča o “izdajnicima” i “patriotama” postala izlizana u situaciji kada su sve političke stranke pristale da na izbore izađu po Šmitovom zakonu, pistali smo analitičare i dobre poznavaoce ovdašnjih političkih prilika.

Komunikolog Mladen Bubonjić za Srpskainfo kaže da je nezahvalno komentarisati nešto što se kasnije može ispostaviti kao netačno, ali uzimajući u obzir dosadašnji narativ jednih i drugih, kao i njihova postupanja, jasno se može vidjeti da vladajući i u ovom slučaju idu po svojoj uobičajenoj matrici da sve probleme u Srpskoj prebacuju na opoziciju.

– Šta god da se dešava, bilo da je to ekonomska kriza, sankcije, nemogućnost izvlačenja političkih benefita, za sve je kriva opozicija. To je njihov već oprobani recept godinama, ako ne i decenijama – kaže Bubonjić.

Ono što je, prema njegovim riječima, neuobičajeno jeste to da se opozicija na slučaju Izbornog zakona nije “upecala na prvu”, odnosno da su malo, kako kaže, promislili u odnosu na prethodne poteze vladajućih kad je u pitanju traženje alibija i prebacivanje odgovornosti.

– Ovog puta su jasno rekli da vlastima ne žele poslužiti kao alibi. Neki predstavnici vladajuće koalicije još ranije su poručili da su spremi gutati žabe, ali u tom procesu gutanja žaba, manje ili više vješto, pokušaće da za to krivicu svale na opoziciju.

Vlast sada traži način da što manje ružno izgleda u očima naroda i javnosti, da fokus krivice preusmjere na druge i da se ne pominje da će na izbore izaći po Šmitovom zakonu – ističe Bubonjić.

Međutim, politički analitičar Velizar Antić nema nikakvu dilemu. On tvrdi da je aktuelna vlast u Republici Srpskoj doživjela potpuni poraz, kada je riječ o Izbornom zakonu.

– Prije svega, grešku su napravili što nisu ništa radili prethodnih godina na izmjenama postojećeg izbornog zakona.

Njima je stari izborni zakon odgovarao jer su koristili sve njegove manjkavosti i mogućnosti za manipulaciju koje su postojale. Zato im se nije žurilo sa izmjenama tog zakona – ocjenjuje Antić za Srpskainfo.

Kada je, kako podsjeća, Kristijan Šmit nametnuo promjene, oni su, dodaje, izašli sa stavom da će Srpska usvojiti svoj Izborni zakon.

– Nekoliko mjeseci su ubjeđivali svoje birače da je tako nešto moguće, mada smo svi znali da će taj proces ići jako teško. U ovom trenutku i oni izlaze na izbore po Šmitovim pravilima igre i time ga, de fakto, priznaju za visokog predstavnika.

Izlazna strategija da bi se opravdali pred svojim biračima im je da optuže opoziciju da je izdajnička.

Međutim, svima je jasno da krivice opozicije u vezi s Izbornim zakonom nema uopšte, jer oni nisu ni imali realnu moć da učestvuju u procesu promjene izbornog zakona.

Svu krivicu za sadašnje stanje i činjenicu da ćemo na izbore u oktobru izaći po Šmitovim pravilima igre isključivo snosi vlast iz Srpske sa koalicionim partnerima iz Federacije BiH – zaključuje Antić.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button