DruštvoPolitika
Aktuelno

“Banjaluka ne smije da bude grad betona” Gradski odbor Narodnog fronta najavljuje proteste zbog planirane izgradnje nebodera na “Kupusištu”

Danas je putem medija objavljena vijest da je Skupština Grada Banjaluke, zajedno sa Gradskom upravom, ušla u postupak izmjene regulacionog plana na lokaciji parka „Kupusište“.

Gradska uprava, gradonačelnik i skupštinska većina, planiraju da umjesto vrtića, kako je to predviđeno sadašnjim regulacionim planom, izgrade soliter od 10 spratova, navodi se u saopštenju za javnost Gradskog odbora Narodnog fronta Banjaluka.

 Gradonačelnik je u zadnja tri mjeseca zaključio ugovore o izgradnji parkova na tuđim parcelama, dok se na gradskoj zemlji planira izgradnja solitera. Gradska administracija ne vodi računa o mogućnostima prostora centralnih gradskih lokacija, niti želi da čuje potrebe stanovništva i među njima potrebe roditelja za vrtićima, ali očigledno čuje i razumije potrebe nezajažljivih investitora i mešetara građevinskim zemljištem – navodi se u saopštenju.

Ovakvo upravljanje Gradom, kako dodaju, svakako se ne može smatrati domaćinskim i vodi ka nepovratnoj devastaciji centralnih gradskih zona samo što će ceh za ekstra profit takvog nedomaćinskog upravljanja platiti građani Banjaluke.

– Ovom prilikom ceh je takav da građani Centra 1 i Borika neće dobiti novi vrtić, ali će svakako dobiti još veći saobraćajni kolaps jer u planiranom objektu treba da stanuje bar 50 domaćinstava, a time će se na lokaciji pojaviti barem isto toliko automobila. Gradski odbor Narodnog fronta će učiniti sve kako bi se spriječilo usvajanje novog regulacionog plana na lokaciji „Kupusište“ što uključuje i protestna okupljanja i potpisivanje građanske inicijative, odnosno peticije – poručuju iz banjalučkog Narodnog fronta.

Napominju da ovakav vid „tačkastih“ izmjena regulacionih planova po mjeri i potrebama investitora dovodi do rušenja svih standarda i normativa u prostoru, a time i do devalvacije kvaliteta svakodnevnog života stanovništva na lokacijama na kojima se takve sumnjive izmjene dešavaju.

– Stav Narodnog fronta je da se moraju očuvati sve postojeće zelene površine u centru grada koje su u velikoj mjeri već napadnute. Ovom prilikom podsjećamo i na svoje programsko opredjeljenje da Banjaluka mora da nakon 50 godina dobije Urbanistički plan, kako bi se stalo u kraj koruptivnim radnjama putem kojih se kroz regulacione planove uništava izgled grada. Banjaluka ne smije da bude grad betona, nego da zadrži epitet grada zelenih površina i aleja. Podsjećamo takođe da su aktuelna administracija, gradonačelnik i skupštinska većina, kao i vlasti prije njih, svjesno izbjegavali donošenje Urbanističkog plana upravo da bi mogli mešetariti sa gradskim građevinskim zemljištem putem naručenih izmjena regulacionih planova i tome ćemo se odlučno suprotstaviti – navodi se u saopštenju.

Izvor
Srpskainfo

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button