Politika
Aktuelno

Bosić: Slanjem Lagumdžije u UN i Arnauta u Njemačku, SNSD je izgubio uticaj i nanio ogromnu štetu srpskim interesima u BiH

SNSD je davno izgubio bilo kakvu kontrolu i uticaj na spoljnu politiku Bosne i Hercegovine, što je potvrdio i prijedlog za usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, naglašava bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Ističe da su stranke Trojke nadigrale Milorada Dodika, koji predlaže samo stranački podobne diplomate, pa se stavovi Srpske na međunarodnom planu potpuno ignorišu.

Nakon što je amabasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija, uprkos protivljenju Republike Srpske, pokrenuo inicijativu za usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, otvorilo se pitanje da li SNSD, kao dio koalicije na nivou BiH, ima bilo kakav uticaj na spoljnu politiku Bosne i Hercegovine?

Bosić, koji je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kaže da im se spoljna politika potpuno otrgla iz ruku i da nešto moraju promijeniti.

Uzrok ovog problema, dodaje Bosić, je taj što SNSD poklanja važne diplomatske pozicije strankama Trojke i HDZ-a, dok u inostranstvo šalje svoje, stranački podobne, a ne iskusne i sposobne diplomate.

“Za razliku od njih Bošnjaci su predložili Zlatka Lagumdžiju koji je izuzetno iskusan. U Njemačku su poslali Damira Arnauta koji je takođe iskusan i mislim da nije slučajno što je upravo Njemačka sponzor Rezolucije i što se to dešava šest mjeseci, a da naši nemaju pojma da se to dešava.”

Republika Srpska već ima Ustavom zagarantovano pravo da se njen glas u svijetu čuje, ali je SNSD pokazao kako nije sposobna da to iskoristi i popuni spoljnopolitičke institucije Bosne i Hercegovine, kaže Bosić za BN TV.

“Ukoliko ne mogu da obezbjede ono što pripada Republici Srpskoj, a to je trećina uticaja u Predsjedništvu i Ministarstvu inostranih poslova, bio bi red da daju ostavke.

U Ministarstvu inostranih poslova Srbi iz Republike Srpske nemaju nikakav uticaj. Od sedam glavnih, rukovodećih mjesta, jedan je pomoćnik ministra, a i taj jedan je u v.d. statusu.

Mislim da je ova vlast napravila veliku grešku što je na takav način prepustila Ministarstvo inostranih poslova Bošnjacima, pa i Hrvatima”, zaključuje Bosić.

Podsjećamo, u januaru prošle godine predsjednik SNSD-a je tvrdio da neće podržati imenovanje onih koje sada okrivljuje za diplomatske poraze, ali se samo dva mjeseca kasnije predomislio, pa je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, potvrdila imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta, koji su bili prijedlozi Denisa Bećirovića.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button