Politika
Aktuelno

Da li će se SNSD prijaviti na danas raspisane izbore?

Nakon što je CIK danas raspisao lokalne izbore za 6 oktobar biće interesantno pratiti zbivanja u Republici Srpskoj.

Kao što je javnosti poznato na prošloj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske skupštinska većina predvođena SNSD-om izglasala je Izborni zakon Republike Srpske, koji još nije stupio na snagu jer se ne zna da li će klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložiti veto, kojim se praktično razvlastio CIK na teritoriji Republike Srpske osim za izbor za Parlamentarnu skupštinu BiH i za izbor člana predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Postavlja se pitanje da li će partije vladajuće većine i ovaj put pogaziti vlastite odluke ili će ovaj put ispoštovati vlastite odluke, s obzirom da su najavili da će se izbori provesti prema Izbornom zakonu Republike Srpske, a ne prema nametnutom zakonu Kristijana Šmita, a po kojem je CIK raspisala izbore. Podsjetimo se na neke od odluka koje su donesene u Narodnoj skupštini Republike Srpske uključivale izglsavanje Zakona o Agenciji za lijekove koji je usvojen, dok su vraćanje nadleđnosti u oblasti indirektnih poreza, vojske i VSTS-a izglasali u formi zaključaka i naravno nikad nisu ni pokušali da ih realizovuju.

Poučeni navedenim primjerima, najizglednije je da će SNSD izaći na izbore po nametnutim zakonima Kristijana Šmita, kao što su već uradili kada su prihvatili njegovu odluku o finansiranju opštih izbora 2022. na koje su izašli. Kako će svojim simpatizerima i glasačima objasniti da li je Šmit turista ili neko čije odluke prihvataju, ostaje da se vidi.

Usvakom slučaju interesantan period je pred nama.

Pijemont tim

Izvor
Pijemont tim

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button