Društvo
Aktuelno

Ljudi iz Afrike i Azije preuzimaju poslove na Balkanu

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung pišu o poteškoćama koje u balkanskim zemljama izazivaju s jedne strane iseljavanje i pad nataliteta, a s druge doseljavanje iz Azije na koje te zemlje nisu spremne.

Autor teksta Mihael Martens spominje anegdotu s jedne konferencije na kojoj se raspravljalo o opasnosti od izbijanja rata na jugoistoku Evrope, pri čemu je jedan učesnik tvrdio da opasnost ne postoji jer u tim zemljama nedostaje vojnika.

Autor teksta ne misli da opasnost rata ne postoji tvrdeći da i dobro naoružane specijalne jedinice mogu učiniti puno zla, ali da te zemlje ipak muku muče s nedostatkom vojnika. Kao primjer navodi Srbiju.

„Srbija se, na primjer, već nekoliko godina jako naoružava, raketama, dronovima i protivvazdušnim sistemima iz Kine i Rusije, koji bi uskoro trebalo da budu dopunjeni francuskim borbenim avionima Rafale, to je jedan dio slike. Drugi je da Srbiji, kao i drugim zemljama te regije nedostaje vojnika koji znaju da upravljaju tom skupom tehnikom.

Tako srpska vojska ima, istina, više od 300 tenkova, ali za najviše jednu trećinu ima osposobljene posade”, tvrdi FAZ.

Kao razlog navodi to što oficirii rado prelaze u privredu i što je malo regruta, jer vojni poziv nije više tako privlačan i jer se rađa sve manje djece. Uz to se navodi da iseljavanje još više zaoštrava problem, jer „države te regije nisu dovoljno privlačne da zadrže svoje mlado stanovništvo ili privuku migrante”.

Iseljavanje – najbolja mogućnost

Autor članka upoređuje stanje u Srbiji s onim u Rumuniji ili Bugarskoj navodeći da se u tim zemljama nekad uspijeva usporiti iseljavanje iz velikih gradova ili čak okrenuti trend, ali napominje da su te zemlje članice Evropske unije.

„U šest zemalja zapadnog Balkana, koje još nisu članice Evropske unije i nemaju ravnopravan pristup njenom tržištu, stanje ne izgleda tako dobro”, piše FAZ, navodeći da za brojne mlade ljude u tim zemljama iseljavanje i dalje izgleda kao najbolja mogućnost.

Smanjenje broja stanovnika utječe i na ponašanje zapadnih investitora, napominje FAZ, obrazlažući da za velike projekte u radno intenzivnim branšama nema dovoljno radne snage. „Jedan zapadni koncern, koji u jednoj balkanskoj zemlji želi graditi veliku fabriku, dogovorio je zato već prije početka radova da će dvije trećine zaposlenika biti uvezene s Filipina.”

Balkanske zemlje nisu spremne za nove doseljenike

Navodi se da su političari u toj regiji kasno shvatili ozbiljnost demografskog stanja te da se sad takmiče oko dovođenja stranih radnika.

„Beogradski gradski prevoz u međuvremenu zapošljava vozače autobusa iz Indije ili Šri Lanke, jer nema domaćih interesenata. Najsiromašnija država u Evropi Kosovo za velike projekte je avionima dovezla radnike iz Bangladeša.”

Ta nova stvarnost će društva u balkanskoj regiji staviti pred teške izazove, upozorava FAZ, jer će doseljenici iz Azije i Afrike rađati djecu, kupovati nekretnine, njegovati svoje tradicije i religije i promijeniti izgled gradova na jugoistoku Evrope, na što u toj regiji nisu navikli.

„Konfliktni potencijal je očit. Balkan je, istina, multietnički već vijekovima. Ali, priznati da je to područje useljenička regija ili da to mora postati, da bi se privredno održala, vlastodršci to teško prihvataju”, zaključuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Izvor
BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button