Banja LukaPolitika
Aktuelno

Narodni front: “Gradska administracija nastavlja sa izmjenama regulacionih planova i degradira urbani standard Banjaluke”

Gradska administracija, bez obzira na negativan stav javnosti, nastavlja da izmjenama regulacionih planova  po željama investitora i tako degradira urbani standard grada Banjaluke. Površine, važećim planovima rezervisane za škole, vrtiće ili zelenilo, pretvaraju se u parcele za izgradnju stambenih i stambeno-poslovnih objekata, a jedini cilj svega toga jeste da se investitorima izgradnjom i prodajom donese enorman profit. Cijela akcija se dešava uz svesrdnu podršku gradske administracije, a na štetu građena Banjaluke, napisali su u svom saopštenju iz Gradskog odbora Narodnog fronta Banjaluka.

Iz Narodnog fronta podsjećaju da su nedavno stavljeni na javni uvid nacrti za izmjenu regulacionih planova: RP Centar-Istok (lokacija Kupusište), RP Jug 3 i RP za prostor definisan ulicama Vidovdanska, Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Grčka i Nikole Tesle (radni naziv: Paskolina ciglana), te je nakon toga na javni uvid stavljen i nacrt izmjene Regulacionog plana Centar-Aleja. Oni ukazuju na to da sve ove izmjene ne uzimaju u obzir cjelokupni razvoj centralnih gradskih zona, tretirajući samo one lokacije koje je potrebno izmijeniti po željama investitora i to na način da se izbrišu sadržaji koji su predviđeni da služe opštem dobru i da se zamjene sadržajima koji mogu osigurati brz i lak profit.

U svom saopštenju Narodni front navodi da su na lokaciji Kupusište i Centar-Aleja ugrožene površine rezervisane za predškolsko i školsko obrazovanje. Dalje kažu da je u obuhvatu RP Paskolina ciglana, lokaciji Stara autobuska stanica, predviđena izgradnja struktura spratnosti P+8, a lokacija arhitektonskog spomenika Paskolina vila je predviđena za zonu građenja sa koeficijentom izgrađenosti 4,7 i koeficijentom zauzetosti 0,8. To znači da, uz ovoliko gradnju, ukoliko bi ovaj arhitektonski spomenik i bio sačuvan, pitanje je da li bi bio saglediv i sa jedne strane, a ambijent vile je već predviđen za potpunu devastaciju. Nacrt izmjene Regulacionog plana Jug 3 predviđa još gušću izgradnju u već ionako gusto i haotično izgrađenom kvartu u kome su svi aspekti investitorskog urbanizma došli do izražaja.

– Ovim putem još jednom želimo da skrenemo pažnju da gradska administracija ovim vidom izmjena regulacionih planova i odgađanjem izrade urbnističkog plana nastoji da u potpunosti uništi kvalitet i standard urbanog življenja u centralnim područjima Banje Luke, a sve  u cilju namještanja profita investitorima – kažu iz Narodnog fronta, te zaključuju:

– Poslije svih ovih volšebnih aktivnosti gradske uprave, Narodni front poziva Skupštinu grada da  usvoji moratorijum na dalje izmjene regulacionih planova do donošenja urbanističkog plana kao strateškog planskog dokumenta koji će definisati osnovne pravce razvoja urbanog područja grada.

SrpskaCafe

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button