Svijet
Aktuelno

SAD analiziraju odgovor Hamasa o prekidu vatre

– Sjedinjene Američke Države analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekid vatre i razgovaraće o tome sa saveznicima na Bliskom istoku u narednim satima, izjavio je danas na brifingu za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler.

“Mogu da potvrdim da je Hamas dao svoj odgovor. Sada analiziramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu”, rekao je Miler, prenosi Rojters.

Miler je potvrdio i da je direktor CIA Bil Berns u regionu gde “radi na ovom pitanju u realnom vremenu”.

Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar.

Ta palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da je njen šef Ismail Hanije obavestio premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao izrael.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa “lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor”, i dodao da je  primirje na koje je Hamas pristao “ublažena” verzija egipatskog predloga koji je uključivao “dalekosežne” zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. 

Značajan deo razgovora Bajdena i Netanijahua bio je posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button