Politika
Aktuelno

“Sankcije zbog širenja dezinformacija” CIK objavilao detalje o lokalnim izborima, ovo su nova pravila

Nakon što su raspisani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH je pojasnili osnovna pravila i rokove za realizaciju izbornog procesa. To podrazumijeva brojne novine za kandidate i političare.

Predsjednica CIK Irena Hadžiabdić rekla da će ukupni troškovi organizovanja izbora iznositi 19 miliona KM, da je za aktivnosti CIK već odobreno 7,4 miliona.

Istakla je da su uputili i poseban zahtjev Ministarstvu finansija BiH da izdvoji još novca za jedan od pilot projekata.

Hadžiabdićeva navodi i da će troškovi opština i gradova iznositi otprilike 7,5 miliona KM, od čega je najveći dio planiran za naknade članovima biračkih odbora.

Utvrđeni rokovi izbornog procesa

CIK je na sjednici utvrdila i rokove provođenja izbornog procesa. Od 9. do 24. maja će biti u toku prijave za ovjeru učešča na izborima, koje podnose političke stranke i nezavisni kandidati.

Od 26. juna do 8. jula se podnose kandidatske liste, a nakon izvršenih provjera će liste biti objavljene (do 22. augusta).

Izborna kampanja počinje 6. septembra i traje 30 dana.

Izborna šutnja počinje 5. oktobra u 7 sati ujutru i traje do izbora u 19 sati.

– Kandidati moraju znati da, pored opštih uslova za kandidovanje, eventualni kandidat mora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici gdje se kandiduje do raspisivanja izbora, odnosno do danas – istakla je Hadžiabdićeva.

Navela je da je to jedna od novina koje je donio Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Kandidati moraju imati 1.000 potpisa, osim ukoliko već nose mandate iz 2020. Godine, piše Klix.

Nova pravila za preuranjenu kampanju

– Novina je da od danas pa do službenog početka kampanje, osim zabrane plaćenog oglašavanja, nema nikakve vrste preuranjene kampanje – rekla je Hadžiabdić.

Objašnjava da je novim izmjenama proširen period nadležnosti CIK u vezi s ponašanjem političkih subjekata.

– To znači da je od danas pa sve do potvrđivanja rezultata zabranjeno koristiti se govorom mržnje, sprečavanjem novinara da obavljaju dužnosti, korištenje djece u političke svrhe – istakla je Hadžiabdićeva.

Proširene su i zabrane vezano za zloupotrebu javnih sredstava.

– Nije dozvoljeno korištenje pozicije rukovodioca organa ili ustanove za promociju svog subjekta ili kandidata, zatim promocija političkih subjekata na javnim događajima koje finansiraju javne institucije i javna preduzeća, kao i korištenje javnih sredstava i resursa u svrhu direktne i indirektne podrške kupovini birača – navela je ona.

Prvi put sada CIK može sankcionisati političke subjekte zbog širenja dezinformacija o izbornom procesu. U slučaju plasiranja takvih informacija, CIK je ovlašten da pokrene postupak i izrekne sankcije.

Politički subjekti, takođe, 15 dana nakon izbora dužni su ukinuti sve promotivne materijale.

Mediji mogu informisati o aktivnostima zvaničnika, ali bez navođenja njegove stranke ili kandidature na izborima.

Članovi izbornih komisija i birački odbori

U pogledu izbornih komisija i biračkih odbora, takođe, postoje neke novine koje je donio Šmit, a odnose se na to da CIK mora sam pronaći 12.000 predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora, koji su politički nezavisni.

– CIK će imenovati zamjenske članove svugdje gdje procedura imenovanja nije završena. CIK imenuje predsjednike i zamjenike biračkih odbora, koji ne smiju biti povezani s političkim strankama – navela je Hadžiabdićeva.

Bitna novina na ovim izborima je, pojašnjava ona, i sam način glasanja, birači mogu označiti najviše tri kandidata na jednoj listi koju odaberu.

– Ako su označena više od tri kandidata, smatra se da je lista dobila važeći glas, ali se preferencijalni glasovi neće brojati – pojasnila je Hadžiabdićeva.

Pilot projekti s izbornim tehnologijama

Planirano je provođenje četiri pilot projekta na otprilike 10 odsto biračkih odbora u BiH, a tri će biti provedena uz finansijsku pomoć međunarodnih partnera.

– Prvi pilot projekat je na biračkom mjestu i provodi se uz podršku Delegacije EU, u 10-ak opština i 165 biračkih mjesta. Drugi pilot je upotreba optičkih skenera, to jeste automatsko prebrojavanje listića. Planiran je u šest opština na 145 biračkih mjesta. Treći projekat je biometrijska identifikacija birača, uz podršku OEBS, na svim biračkim mjestima u Brčko distriktu – pojasnila je Hadžiabdić.

Za četvrti pilot projekat je potrebno prvo da Ministarstvo finansija BiH odobri novac, a proveli bi ga takođe u 10 opština.

– Proces glasanja će biti jedinstven i jednoobrazan, glasat će se uz pomoć papira i olovke svugdje, ali će se uporedo raditi i pilot projekat – naglasila je Hadžiabdićeva.

Povodom lokalnih izbora, CIK će objaviti i posebnu internet stranicu na kojoj će biti dostupne sve informacije o predstojećim izborima.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button