Politika
Aktuelno

Isplivale prepiske: Skandal u Bugarskoj nakon glasanja u UN o Srebrenici

U Bugarskoj je izbio skandal zbog rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, nakon što su mediji objavili prepisku tehničkog premijera i ministra spoljnih poslova Dimitra Glavčeva i bugarskog predstavnika pri UN Ličezara Stoeva.

Iz razmijenjenih poruka se vidi da šef vlade poziva diplomatu da se uzdrži od glasanja o rezoluciji.

Zahtjev je stigao od premijera neposredno prije glasanja, 23. maja, u kojem Glavčev ističe da ta inicijativa dovodi do povećanja tenzija u svijetu i na Balkanu. Diplomata je, međutim, odbio da ispoštuje naredbu, uz obrazloženje da je Bugarska koautor dokumenta. Bugarska je bila među 84 zemlje koje su glasale za.

Vlada je kasnije rekla da je prepiska koja je procurila samo dio procesa donošenja odluka i da ne pokazuje njegovu pravu sliku.

Takav incident samo stvara “prostor za spekulacije, tumačenja i manipulacije na tu temu”, saopštili su u Vladi.

Bugarski mediji navode da je bivši premijer i lider najveće političke snage GERB Bojko Borisov “imao odlične odnose” sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Koalicija “Nastavljamo promjene” i “Demokratska Bugarska” optužile su svog glavnog rivala GERB da pokušava da utiče na bugarsku poziciju u UN i da podržava prorusku poziciju. Tražili su da se Glavčev pozove u parlament i poslušaju njegova objašnjenja. Premijer je inače bivši poslanik GERB.

– Tehnički premijer, koji nepogrešivo izvršava instrukcije Borisova i Pevskog (Deljan Pevski je lider poslaničke grupe “Pokret za prava i slobode” nema mandat da mijenja spoljnopolitičku orijentaciju Bugarske i podržavaju prorusku spoljnu politiku u UN – saopštila je koalicija.

GERB je odbacio optužbe za pokušaj takvog uticaja.

– GERB se ne miješa u rad tehničke vlade i nema nikakve veze sa skandalom oko stava Bugarske o rezoluciji UN o Srebrenici – rekao je poslanik GERB Danijel Mitov.

GS/Tanjug

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button