DruštvoHronika

Ogorčeni mještani Bistrice kod Prijedora: Nečiji interes jači od volje naroda

Iskopavanje lignita u selu Bistrica kod Prijedora koje sprovodi firma “Drvo-eksport” iz Teslića, proteklih dana pokrenulo je ogromno klizište koje je ugrozilo privatne parcele mještana, oštetilo dalekovodnu mrežu i prekinulo vodosnabdijevanje u ovom selu.

Prema riječima stanovnika Gornje Bistrice, zbog klizišta koje je oštetilo dalekovodnu mrežu, od juče su bez struje a ponestaje i vode. Ogorčeni su inače na nadležne koji, kako kažu, ništa ne preduzimaju da ovo selo dobije adekvatnu elektromrežu, a izvođenjem radova u rudniku samo je “dosuta so na ranu”.

“Nemam struju, ponestaje vode… Inače vjetar dok pirne u Zagrebu mi struje nemamo. Zvao sam jednog električara, rekao mi je da je na izletu i da će biti rješeno za sat vremena ali evo nema je još”, kaže Radenko Zrnić, mještanin Gornje Bistrice.

I Željko Lazić, mještanin Gornje Bistrice, kaže kako je iskopavanjem lignita pokrenuto ogromno klizište koje je pola Donje Bistrice ostavilo bez vode i struje. Dodaje kako je mještanima došlo da se isele budući da niko od nadležnih neće da čuje za njihove probleme.

Protiv ovog rudnika se više od godinu i po dana bore mještani koji su podnijeli i tužbu protiv firme Drvo Export koja izvodi radove zbog ometanja posjeda. 

Rudnik u Bistrici dobio je koncesiju prošle godine u avgustu, nakon šest mjeseci kako ističu mještani, ilegalnog kopanja na području ovog sela. Za to vrijeme, mještani su protestovali, podnosili tužbe, zvali inspekciju i borili se protiv otvaranja rudnika. Ali, kako sami dodaju, uzalud,  jer je nečiji interes jači od volje naroda.

(BN TV)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button