PolitikaSvijet

Orban putuje u Vašington nakon razgovora u Kini

– Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će, posle posete Pekingu i prethodnih Moskvi i Kijevu, posetiti i Vašington, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, Orban je to objavio na svom Instagram nalogu.

Orban, čija je zemlja 1. jula preuzela predsedavanje EU, danas je iznenada doputovao u Peking, treću stanicu svoje, kako ju je nazvao, mirovne misije za Ukrajinu i sastao se s kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Si je izjavio tokom sastanka sa mađarskim premijerom rekao da je trenutni fokus na smirivanju situacije u Ukrajini koliko god je to moguće i uspostavljanju uslova za obnovu direktnog dijaloga između Ukrajine i Rusije, dok je Orban rekao da Mađarska veoma ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moksvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

(Tanjug) Foto: Hungarian PM's Press Office//MTI via AP/Vivien Cher Benko

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button