Svijet
Aktuelno

“Pad helikoptera Raisija dolazi u već TEŠKOM TRENUTKU za Bliski istok” Američki medij o stanju u Iranu nakon stradanja iranskog predsjednika

Ebrahim Raisi, iranski predsjednik stradao je u padu helikoptera. Kako navodi CNN, ovo se događa se u posebno teškom trenutku na Bliskom istoku, i za Iran.

Izraelski rat protiv Hamasa i kasnija humanitarna katastrofa koja se odvijala u Gazi u posljednjih sedam mjeseci raspalili su svjetsko mnjenje i poslali napetosti na Bliski istok.

Takođe je na površinu izašao decenijama dug rat u sjeni između Irana i Izraela.

Prošlog mjeseca Iran je pokrenuo napad bespilotnim letjelicama i projektilima bez presedana na Izrael, svoj prvi direktni napad na zemlju, kao odgovor na smrtonosni izraelski vazušni napad napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijen visoki komandant iranske elitne Revolucionarne garde (IRGC).

Izrael je uzvratio udarac sedam dana kasnije, prema američkim dužnosnicima, pogodivši ciljeve izvan iranskog grada Isfahana s mnogo manjim, kalibriranim odgovorom.

Od tada su prestali direktni sukobi između dvije države. Ali proksi rat se nastavlja s milicijama koje podržava Iran, kao što su Hamas i Hezbolah, i dalje se bore protiv izraelskih snaga.

U međuvremenu, iransko tvrdolinijaško vođstvo prebrodilo je eksploziju nedavnog narodnog neslaganja na ulicama kod kuće, gdje su godine sankcija predvođenih SAD teško pogodile državu.

Zemlju su potresli demonstracije predvođene mladima protiv klerikalne vladavine i pogoršanja ekonomskih uslova nakon smrti Mahse Amini 2022. u pritvoru iranske policije za moral.

Iranske vlasti su od tada pokrenule sve veće gušenje neslaganja kao odgovor na demonstracije. To je gušenje dovelo do kršenja ljudskih prava, od kojih su neka dovela do “zločina protiv čovječnosti”, prema izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom u martu.

Bivši tvrdokorni šef pravosuđa, Raisi je izabran za predsjednika 2021. godine na izborima koje je snažno projektirala politička elita Islamske Republike kako bi se kandidovao praktički bez natjecanja.

Dok je predsjednik, njegove su ovlasti manje od onih koje ima vrhovni vođa Ali Hamej, koji je konačni arbitar unutašnjih i vanjskih poslova u Islamskoj Republici, piše CNN.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button