Biznis
Aktuelno

“Pavgord“ preuzeo „Boksit“, Dukić odlazi iz kompanije

– Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za CAPITAL vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

O prodaji akcija danas se oglasio i Dukić koji je u saopštenju naveo da odlazi sa čela kompanije.

Naveo je da je „ovih dana preduzeće „Pavgord“ kupilo je, putem berze, 34 odsto akcija, a koje su bile u vlasništvu desetak inostranih kompanija, fondova i banaka“.

Pojasnio je i da je to preduzeće vlasnik fabrike „Alumina“, koja je jedini kupac rude boksita, sa kojom kompanija „Boksit“ ostvaruje više od 60 odsto prihoda, odnosno poslovne aktivnosti.

„Kao 100 odsto vlasnik fabrike, iskazujući namjeru da, putem berze, otkupi akcije i drugih, sasvim je logično da mu je bio i prioritet da kupi i akcije firme „Mileks“ koja ima pravo vlasništva u iznosu od 36,72 odsto. Razlog prodaje akcija nije samo zbog toga što je „Pavgord“, nakon preuzimanja gore navedenih akcija, uz podršku dva državna fonda, stekao upravljačko pravo, odnosno imao većinu, pa bi time vrijednost akcija „Mileksa“ bila dovedena u pitanje, već najviše zbog toga što su posljednjih nekoliko godina najteže u mom privatnom i radnom životu, ako izuzmem ratni period“, napisao je Dukić.

Istakao je da su mu problem činili i čine oni kojima je najviše pomogao da budu tamo gdje jesu i to što jesu.

„Frustrirani, iskompleksirani, ostrašćeni, zavidni, radi lične afirmacije i materijalnih interesa, koristeći pozicije na kojima se nalaze, nisu prezali da koriste sva moguća sredstva i načine da nanesu štetu Kompaniji „Boksit“ a da mene što više diskredituju i kao čovjeka i kao privrednika i kao građanina Milića, ne prezajući ni od raznih ucjena, reketa, prijetnji itd., nudeći se pritom kao prosperitetna mlađa avangarda, koja će da obezbijedi boljitak za građane Milića“, naveo je Dukić ne precizirajući o kome je riječ.

Naveo je i da „odlazeći sa funkcije predsjednika kompanije i grupacije „Boksit“, ne odlazi nikuda, jer u Milićima ostaje zanavijek“.

Podsjećamo, „Pavgord“ u vlasništvu biznismena Gordana Pavlovića je prošle sedmice kupio oko 28 odsto akcija „Boksita“, te najavio potpuno preuzimanje te kompanije.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button