Politika
Aktuelno

Političari spiskali sedam miliona KM na avionske karte

Kancelarija za reviziju institucija BiH provela je reviziju učinka na temu “Nabavka aviokarata u institucijama BiH”.

Kako je navedeno u analizi, institucije BiH godišnje izdvajaju milione KM za usluge avioprevoza. Samo za posljednje dvije godine, troškovi avioprevoza su iznosili blizu 7 miliona KM i imali su tendenciju rasta. Isti su u 2023. godini bili za oko 20% veći u odnosu na 2022. godinu, piše Bosnainfo.

Revizija je provedena s ciljem da se ispita da li postojeće aktivnosti nabavke aviokarata u institucijama BiH osiguravaju efikasno i ekonomično korištenje budžetskih sredstava.

– Revizija je provedena na uzorku od šest institucija BiH. Revizija pokazuje da institucije iz uzorka ne osiguravaju blagovremene nabavke aviokarata i ne koriste pogodnosti tržišne konkurencije kako bi osigurale najbolju vrijednost za novac – navedeno je u saopštenju.

Institucije iz uzorka većinom zaključuju okvirni sporazum s jednim dobavljačem na osnovu kriterija “najniža cijena – cijena usluge agencije (provizija)”. Međutim, utvrđeno je da se na ovakav način uvijek ne osigurava najbolja vrijednost za novac.

– Sama činjenica da institucije, na kraju, nabavljaju aviokarte, a ne uslugu agencije (proviziju) koja često čini zanemarivi dio cijene aviokarte, dovodi u pitanje dodjelu ugovora na osnovu ovog kriterijuma – dodaje se u saopštenju.

(Klix) Foto: FENA/MARIO OBRDALJ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button