PolitikaSvijet
Aktuelno

SAD će upotrijebiti sva sredstva protiv onih koji pomažu Dodiku u korupciji

Metju Miler, portparol Ministarstva finansija SAD, oglasio se nakon što je juče Odjeljenje za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija proširio crnu listu za sedam kompanija i dvije osobe povezane sa porodicom Dodik.

Miler je sada uputio jasnu poruku.

“Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod Republike Srpske za vlastitu korist”, rekao je Miler.

U kratkoj izjavi, Miller poručuju da SAD “osuđuju ustrajna nastojanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su donijeli stabilnost i sigurnost Bosni i Hercegovini”.

“Milorad Dodik, stavljen na listu Sjedinjenih Američkih Država, iskoristio je svoj službeni položaj za gomilanje ličnog bogatstva kroz kompanije povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

Na primjer, 2024. Igor i Milorad su izvršili svoju kontrolu nad visokim zvaničnicima vlade BiH kako bi manipulisali nacrtom državnog proračuna BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti subjektu u Dodikovoj mreži, izvan konkursnog procesa.

Dodik je i dalje destabilizirajući akter u regiji. Njegov nedavni prijedlog o “razdruživanju” Republike Srpske od BiH nastavlja njegovu očito antidejtonsku aktivnost i prijeti miru i stabilnosti regije. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u evroatlantskim institucijama”, dodao je Miller.

Podsjetimo, na crnoj listi od juče su Milenko Čičić i Đorđe Đurić te sljedeće kompanije:

– INFINITY INTERNATIONAL GROUP D.O.O. BANJA LUKA
– INFINITY MEDIA D.O.O.
– K-2 AUDIO SERVICES BANJA LUKA D.O.O. (ATV)
– KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O.
– PROINTER ITSS D.O.O. BANJA LUKA

– CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP

– SIRIUS 2010 D.O.O. BANJA LUKA

– UNA WORLD NETWORK D.O.O.

(BN TV)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button