Politika
Aktuelno

Sudu BIH dostavljena žalba SDS-a na odluku CIK-a

Centralna izborna komisija BiH dostavila je danas Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu Srpske demokratske stranke na odluku CIK-a, kojom je odbijena prijava za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2024. godine SDS-u, uz izjašnjenje Centralne izborne komisije BiH na žalbu.

Ovo nam je potvrđeno iz CIK-a BiH, a član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević pojasnila je da Apelaciono odjeljenje Suda BiH od momenta prijema, ima rok od 72 časa da donese odluku o žalbi.

„Mi smo uvjereni da, ukoliko ne bude nekih fantomskih, političkih ili stranih uticaja na Apelaciono odjeljenje, odluka mora biti u našu korist i da mora biti poništena odluka CIK-a, jer Izborni zakon je na našoj strani…

Nigdje u Izbornom zakonu BiH ne stoji da račun mora glasiti na političku partiju, nego kažu da lice ili organ otvaraju. Kako oni otvaraju?

To se rješava drugim zakonskim aktima, Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o bankarstvu itd.

Cilj tog jednog računa preko kog se finasira izborna kampanja je da se pokaže transparentnost u finansiranju kampanje i  utrošku sredstava, a ne na koga će glasiti“, naglašava Pandurević.

CIK je izvršio udar na Ustav BiH koji garantuje fer i demokratske izbore, a bez učešća partije koja ima 100. 000 glasača, nema fer i demokratskih izbora, ističe Pandurević i dodaje da iza zabrane SDS-a stoji pakt stranih i domaćih interesa.

„SDS je možda i jedino obilježje Republike Srpske. Ukinuli su nam himnu, grb, 9. januar i ostalo je da se ukine SDS kao simbol tog vremana i uz narod, politčki i idejni tvorac Republike Srpske.

Kad vidite ko ima korist od ovoga, ima samo SNSD. Tu su se poklopili interesi i rađeno je za njihovu korist, što meni govori da su oni ipak i dalje ovdje favoriti stranaca.

Kada pogledate i reakcije nekih ljudi iz Federacije koji pozdravljaju ovu odluku i kažu da nas je trebalo zabraniti još 1996. vidi se da je SNSD uprkos tim sukobima daleko prihvatljiviji, bliži i draži političkim partnerima u Federaciji nego SDS“, zaključuje član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević.

Inače, SDS je i od kancelarije OHR-a u Sarajevu tražio autentično tumačenje Izbornog zakona BiH, tj. onog dijela izmjena koje se odnose na poseban račun stranke za finansiranje izborne kampanje, a koje je nametnuo Kristijan Šmit.

Naime, CIK BiH je odbio prijavu ove političke partije za učešće na lokalnim izborima, ali uz jedan glas protiv, člana CIK-a Suada Arnautovića koji je drugačije tumačio navedenu odredbu zakona, na način da je strankama ipak dozvoljeno da fizička lica mogu otvoriti poseban račun za finansiranje kampanje.

Iz OHR-a još nisu poslali odgovor, kao ni na naš upit o istom pitanju.

(BN PORTAL)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button