Politika
Aktuelno

Agenti stranog uticaja nalaze su u vlasti Srpske

“Najveći neprijatelji Republike Srpske su korumpirani funkcioneri, nesposobni ministri, nesposobni direktori javnih preduzeća.Oni su pljačkaši narodnog novca i budućnosti srpskog naroda. Oni koji zavađaju malobrojni narod u Srpskoj međusobno, ali i sa cijelim demokratskim svijetom su pravi neprijatelji Republike Srpske…, kazao je Todorović.

– Slobodarski srpski narod nisu ućutkali ni ustaški zločini, niti fašistička okupacija, ni komunistička ograničenja, pa neće ni ova vlast.

Ovo za Moju Hercegovinu kaže Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj.

“Kriminalizacija klevete nanosi ogromnu štetu ugledu Republike Srpske jer se zabranom slobode mišljenja i govora Srpska iskazuje kao entitet u kome ne postoje osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama, koje su Republika Srpska i BiH obavezne da poštuju”, kaže Todorović.

On je uvjeren da su se ljudi u Republici Srpskoj borili za slobodu, za svoja prava, a ne za ograničavanje ljudskih prava i građanskih sloboda.

“Zamislite da nam neko iz Sarajeva ili Brisela ovako pokušava ograničiti naša prava i slobode? Borili bi se za njih po bilo koju cijenu. Ovako, kad ih je donijela vlast u Banjaluci iznenađeno ćutimo i trpimo”, kazao je.

Prema njegovim riječima, političari nam stalno izmišljaju domaće i strane neprijatelje, ali slobodu nam, kaže, oduzima domaća vlast, da bi se zaštitila od kritika i da bi prikrila mnogobrojne zloupotrebe vlasti i korupcionaške afere.

“Vlast se nada da će utjerivanjem straha spriječiti građane da slobodno govore, pišu i misle, posebno o brojnim zloupotrebama i kriminalu u vrhu institucija, ali to nije ranije pošlo za rukom na ovim prostorima ni turskim osvajačima ni Austro-Ugarskoj. Donošenjem ovog zakona vlast u Republici Srpskoj pokazuje svoju autokratsku prirodu, a narod se borio za slobodu. Narod već dugo trpi i doživljava nepravdu i siromaštvo, ali dugoročno neće dozvoliti da nam bilo ko oduzima slobodu govora”, mišljenja je Todorović.

Komentarišući donošenje zakona o stranim uticajima u NSRS, kojim su pod udar vlasti se našle nevladine organizacije, Todorović je rekao da se agenti stranog uticaja nalaze u Vladi i u ministarstvima.

“Tu je moć i tu se donose odluke, koje su vrlo često protiv interesa naroda u Republici Srpskoj i BiH, a u interesu nekih stranih centara moći. Mnogi političari i nosioci najviših funkcija u BiH čekaju da im se iz Zagreba, Beograda, Istanbula, Ljubljane, Moskve ili Brisela kaže šta da rade. Dakle, agenti stranog uticaja su u vrhu vlasti, a ne u nevladinim organizacijama, koje su realno malobrojne i nemaju skoro nikakvu moć, te se najviše bave socijalnim i humanitarnim pitanjima”, naglasio je Todorović.

On je pozvao Vladu RS da preuzme obavezu finansiranja svih NVO koje primaju strane donacije, jer su za Republiku Srpsku veoma važna i pitanja korupcije, ekologije, ljudskih prava, izgradnje mira, edukacije.

“Da je pameti, vlast bi pomagala rad nevladinih organizacija jer su nezamjenjive u demokratskom i slobodnom društvu”, kazao je.

Osvrćući se na nedavnu izjavu ministra unutrašnjih poslova Siniše Karana koji je rekao da Republika Srpska ima “unutrašnje i spoljne neprijatelje”, a opoziciju je nazvao unutrašnjim neprijateljem koji “mrzi Republiku Srpsku i srpski narod”, kazao je da je to poražavajuće da tako nešto izjavi osoba koja vrši tako značajnu funkciju.

“Najveći neprijatelji Republike Srpske su korumpirani funkcioneri, nesposobni ministri, nesposobni direktori javnih preduzeća.Oni su pljačkaši narodnog novca i budućnosti srpskog naroda. Oni koji zavađaju malobrojni narod u Srpskoj međusobno, ali i sa cijelim demokratskim svijetom su pravi neprijatelji Republike Srpske. To su oni koji hoće, zarad tuđih interesa, da nas uvuku u rat u BiH”, kazao je Todorović i dodao:

“Šta reći o vlasti, koja je u proteklih 25 godina učinila da trećina Srba trajno napusti Republiku?

On je pozvao kompletnu Vladu RS da obiđe Istočnu Hercegovinu, od Trebinja do Ljubinja i Nevesinja, pa da  krenu do Kalinovika i vide stotine napuštenih sela.

“Neka onda odu u Zapadnu Hercegovinu i vide privredu i ekonomiju tamo. Noću sijaju kao Las Vegas, a Istočna Hercegovina u tami”, konstatovao je Todorović.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button