Politika
Aktuelno

Bačen novac u vjetar: Vlada na kamate za zaduženje daje 220 miliona KM

Kamate koje Republika Srpska plaća za zaduženja je novac bačen u vjetar. Nema proizvodnje nove vrijednosti, a broj zaduženja se iz godine u godinu povećava. Samim tim raste i iznos kamate, a finansijski troškovi Vlade Srpske koji se izdvajaju u te svrhe su skoro pa duplo veći nego prije tri godine.

Budžetom Republike Srpske za 2024. godinu, na kamate od zaduženja, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu izdvaja se nevjerovatnih 223 miliona i 596 hiljada maraka.

Hartije od vrijednosti koštaće Republiku Srpsku najviše – 110 miliona maraka. Kamate na primljene zajmove u zemlji su svega dva miliona i 279 hiljada maraka, ali je zato skup novac koji dolazi iz inostranstva, zbog čega će biti plaćena kamata od skoro 95 miliona. 

Troškovi servisiranja svih tih zajmova koštaju Srpsku oko 15 i po miliona, dok su kursne razlike i zatezne kamate 30 hiljada, odnosno 52 hiljade maraka.

“Za 2021. godinu, koja nije bila tako davno, rashodi koje je Republika Srpska plaćala za kamatu za zaduženja, su bili oko 120 miliona maraka. U ovoj godini to je više od 220 miliona za iste namjene, što govori da se zaduženje ubrzalo. Sve je to zbog skupljeg zaduživanja, odnosno povećavaju se kamate zbog ubrzanog zaduživanja koje se moraju vratiti”, poručuje Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

– A kamate se povećavaju, jer je i rizik zaduživanja Republike Srpske sve veći. Ulaganja u trezorske zapise i obveznice nisu više tako ni povoljna ni poželjna, objašnjava Trivić.

Dok se kuburi sa dugovima prema dobavljačima, porezima i doprinosima u javnom sektoru i nezadovoljnim radnicima u svim oblastima, novca za vraćanje dugova, uključujući i kamate, ne smije da fali. Jer se povjerenje u finansijske institucije ne smije izgubiti, ni po koju cijenu.

“To pokazuej da se s jedne strane zaduživanjem krpe rupe u budžetu, ali i da se to onda mora servisirati, vraćati. I onda dođete u situaciju da morate usaglašavati brzinu zaduživanja i vraćanja, zbog povjerenja finansijskih institucija koje su raspoložene i u mogućnosti da finansiraju budžet na taj način, to pravovremeno i radile”, kaže Zoran Pavlović.Da su u Vladi Srpske vrlo oprezni kada je u pitanju vraćanje dugova, govore podaci s banjalučke berze, prema kojima je Ministarstvo finansija RS isplatilo 540 hiljada maraka krajem marta samo na kamate. I tako na svakih nekoliko dana se plaćaju milionski dugovi, kako glavnice tako i kamate, zbog prethodno uzetih zaduženja. Jer međunarodno tržište su već izgubili, a ako se usude da izgube domaće, minus u budžetu Srpske ne bi nikada došao ni do pozitivne nule, a kamoli plusa.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button