Politika
Aktuelno

BEZ DOGOVORA O PROGRAMU REFORMI Hoće li BiH ostati bez milijardu evra pomoći

Sastanak Radne grupe Savjeta ministara BiH, koja se bavi izradom programa reformi za provođenje Plana rasta EU za Zapadni Balkan, koji je održan danas, završen je bez dogovora.

Ipak, članovi ovog tijela očekuju da dogovor bude postignut početkom naredne sedmice.

Program reformi je, inače, preduslov za odobravanju značajnih sredstava EU za BiH.

Procjenjuje se da bi, od 6 milijardi evra namijenjenih državama Zapadnog Balkana, BiH moglo biti odobreno oko milijardu evra.

– Što se tiče FBiH, premijera Nermina Nikšića i ministra finansija Tonija Kraljevića, kao članova ove Radne grupe, uložili smo ogroman napor da ovo uspije – rekao je za Avaz pomoćnik direktora Zavoda za programiranje razvoja FBIH i član Radne grupe, Rijad Kovač.On kaže da Republika Srpska ima određene rezerve u smislu nadležnosti u pojedinim oblastima, ali da je optimista.

– Očekujem da to finaliziramo u ponedjeljak ili utorak, kada otprilike i ističe rok do kojeg to trebamo uraditi. FBIH je bila spremna i prije mjesec dana, i danas, a biće spremna i početkom iduće sedmice. Uradili smo svoj dio posla i spremni smo da ovo implementiramo – rekao je Kovač.

On dodaje da bi bilo neodgovorno i katastrofalno loše da BiH ostane izvan Plana rasta, jer osim značajne finansijske podrške ovaj program podrazumijeva i reforme i značajno ubrzanje procesa evropskih integracija.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button